Година стратегије за будућност

Минулих 12 месеци остаће упамћени по томе што српски ватерполисти нису били најуспешнији тим. Циљ је био нешто друго. Протеклу годину искористили су да се пласирају на Олимпијске игре и да почну стварање тима за наредних неколико година.

Селектор Дејан Савић, видео је завршни турнир Светске лиге у Београду, као велику прилику да се обезбеди пласман на Олимпијске игре.

Најтрофејнија репрезентација тог такмичења је као домаћин у групи савладала Хрватску, Аустралију и Казахстан. У четвртфиналу, Србија је декласирала Канаду. У полуфиналу је била боља од Аустралије, и пред нашим тимом у финалу поново је стајала Хрватска. У незаборавном мечу, по неверемну, које је више личило на удар цунамија, него на пљусак, публика је остала на трибинама, а наш брод није потонуо.

Победили смо Хрватску у финишу утакмице са 12:11. Улазница за Токијо је купљена, освојено је дванаесто злато Светске лиге, и био је то знак, да се током лета почне са реализацијом плана за будућност.  

Светско првенство

Генерацији која је била на врхунцу на Олимпијским играма у Рију, а затим у нешто измењеном саставу наставила серију врхунских резултата, био је потребан предах.

Играчи - Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Душко Пијетловић, Милан Алексић, Стефан Митровић, и голмани - Бранислав Митровић и Гојко Пијетловић, о одмору после клупске сезоне нису размишљали. И тако 15 година. У договору са селектором лета 2019. добили су прилику да напуне батерије, а на њихова места ускочили су играчи које Дејан Савић види у репрезентацији од 2021. године. 

Са два млада голмана (Ристичевић и Добожанов) и пет нових играча у пољу (С.Рашовић, Лазић, Стојановић, Дедовић, Драшовић), Србија је отпутовала на Светско првенство у Јужну Кореју. На старту у групи, забележен је реми са Црном Гором, затим победа над Јужном Корејом, и на крају важан психолошки трујумф над Грчком. У четвртфиналу, у дуелу са вицешампионом Европе, касније и света, подмлађени српски тим, показао је највише осцилација, а бројне грешке коштале су нас пласмана у четвртфинале.

У борби за пето место Србија је победила Немачку и Аустралију. Када се подвуче црта, само један пораз, оставио не олимпијске и европске шампионе изван борбе за медаље.

Свет је добио новог светаког првака. Италија се након осам година вратила на трон. Шпанци су били други, Хрвати трећи, а Мађари черврти.  

Селектор Дејан Савић, наставио је и после Светског првенства да уиграва малађе снаге. Да ту има потенцијала, видело се на крају године, када је поново подмлађени тим, у групи Светске лиге, савладао Хрватску. 

Евеопско првенство 2020. године

За десетак дана, Србији предстоји учешће на Европском првенству у Будимпешти. Биће то станица на путу до Токија. Ипак, стварају се и нови изазови. Наш тим има шансу да пети пут узастопно освоји европско злато. Био би то невиђен рекорд у новој ватерполо ери. Савић рачуна на најјачи састав, и нема дилеме да нам предстоји бурно такмичење. Само три европске репрезентације обезбедиле су пласман на Олимпијске игре.

Притисак на Европском шампионату биће жесток. Србија учешће у такмичењу по групама почиње сусретом са Русијом, 14. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару