Медаља уз четири сломљена ребра

Словеначка крос кантри скијашица Петра Мајдич јунакиња је зимских Олимпијских игара у Ванкуверу, јер је и поред тешког пада на тренингу и сломљених ребара успела да освоји бронзану медаљу у спринту на 1,4 километара класичним стилом.

Мајдичева је имала велики пех уочи старта квалификација, јер је током тренинга на једној недовољно заштићеној кривини, због залеђене стазе, пала у јарак дубок три метра метра и повредила ребра. Сви су у том тренутку отписали могућност да ће словеначка такмичарка уопште моћи да се појави на старту.

Квалификације су почеле, а Мајдичева се са закашњењем, као прави "Феникс" из пепела, појавила на старту. Са болним грчем на лицу, Словенка је у великом стилу успела да заврши квалификације, а затим је, такође под великим боловима, одскијала четвртфинале и полуфинале.

У фиале је ушла као "лаки лузер", да би у трци за медаље надљудским напорима освојила треће место, 1,8 секунду иза победнице Марит Бјорген и 0,7 секунди иза сребрне Јустине Ковалчик, а 0,7 секунди испред четвртопласиране Ане Олсон.

Након приласка кроз циљ, Мајдичева је пала у несвест и одмах је пребачена у болницу, где је констатовано да има фрактуру четири ребра и пробушено једно плућно крило.

"Невероватно је ово што сам постигла. Неколико пута сам током финале трке скоро одустала због невероватних болова, али сам смогла снаге да наставим. Ни у једном тренутку нисам размишљала о медаљи, мада сам је, наравно, желела. Повреде су тешке и жао ми је што су Игре за мене завршене, а вероватно и остатак сезоне", рекла је Мајдичева.

Храбра Словенка на своју одговорност је изашла из болнице да би присуствовала проглашењу победника, где је дошла у колицима, прикључена на инфузију. Уз помоћ лекара попела се на победничко постоље и добила више него заслужене овације.

"Олимпијске игре су једном у четири године. Ко зна шта ће бити до Сочја и морала сам да искористим ову шансу. Поврде су веома тешке, али је ова медаља ублажила сав бол", рекла је Мајдичева.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару