Читај ми!

Немачки хвалоспеви за Ђоковића

Када деца проводе много времена пред телевизором, из тога не мора обавезно да се изроди нешто лоше. Новак Ђоковић је као дечак сатима гледао вимблдонски турнир, док није почео да сањари како би било да и он једног дана победи на том турниру. Тим речима немачки, "Франкфуртер алгемајне цајтунг" описао је успех најбољег српског тенисера.

Водећи немачки листови и данас су велики простор посветили победнику Вимблдона и новом лидеру АТП листе Новаку Ђоковићу, истичући да је наступило време доминације српског тенисера.

Тај сјај у очима, тако гласи наслов чланка о Ђоковићу у Франкфуртер алгемајне цајтунгу.

Испод велике фотографије српског тенисера који држи вимблдонски пехар, погледа упртог у небо, док му Рафаел Надал из другог плана аплаудира, пише: "Када деца проводе много времена пред телевизором, из тога не мора обавезно да се изроди нешто лоше. Новак Ђоковић је као дечак сатима гледао вимблдонски турнир, док није почео да сањари како би било да и он једног дана победи на том турниру", наводи лист.

Истиче се да су предуслови за тако нешто били све, само не повољни.

"У земљи је владао рат, а Србија је још увек патила од његових последица. То што у земљи није било никакве тениске традиције, представљало је мањи проблем".

Немачки лист истиче да је у "читавој држави било само неколико терена са шљаком".

"Није било ниједног терена са тврдом подлогом, баш као ни са травом. Тенис је био сасвим ниско на листама приоритета. Ако су српски дечаци уопште сањарили о спортским успесима, онда су то, пре свега, били снови о томе да постану фудбалски и кошаркашки асови - али свакако не о великој тениској каријери", истиче лист и додаје да је Новак Ђоковић, и поред свих тешкоћа, "такву каријеру остварио".

"Његова прича доказује да велики спортисти не поничу увек у срединама које се савршено старају о спортском подмлатку, или пружају савршене услове за тренинг. Нови лидер на светској ранг-листи је рано отишао у бели свет, у тениску академију бившег немачког Дејвис куп капитена Никија Пилића, у близини Минхена, и када данас каже да је поднео многе жртве, може се замислити како му је било", истиче лист.

"Далеко од породице, у страној земљи - то не може свако да издржи. А Новак Ђоковић је на своју земљу и те како поносан и одлично познаје њену историју", наводи лист и цитира речи српског тенисера: "Надам се да спорт може много да промени у начину на који нас свет види.

И у Зидојче цајтунгу је велика фотографија Нолета се пехаром, уз наслов: "Комплетно надмоћан".

"Оно што је Ђоковић показао у другом сету овогодишњег финала Вимблдона, подсећа на лекцију коју је у своје време Џон Мекинро очитао Џимију Конорсу. Ђоковићев противник Рафаел Надал је у недељу још увек званично био број један. Ђоковић је тај број један почистио са терена, том броју један је показао како стварно изгледа бити ошинут форхендом, тај број један он је довео до очајања", надахнуто наводи лист.

Лист преноси и Надалову изјаву да врхунски ниво игре, какав сада показује Ђоковић, не може да се одржава вечито.

"Све непобедиве играче су са трона скинули - други непобедиви играчи. Мекинро је играо до 1992, али никада као чудесне 1984. Федерер је изгледао непобедив на трави - док га Надал 2008. није победио и у Вимблдону. Сада је дошло Ђоковићевих пет минута", каже се у тексту.

Немачки лист закључује да оно што "узнемирава Ђоковићеву конкуренцију", јесте његов играчки развој.

"Он је сваке године све бољи. Он неуморно ради на својим слабостима. Једно време је важио за специјалисту за тврде подлоге - и трпео је подсмехе због свог сервиса. Сада побеђује на свим подлогама, а његов сервис је постао снажно оружје. У међувремену је постао бар исто тако брзоног, као и брзинско чудо звано Надал. А сезона тврдих подлога - тек почиње", закључује немачки лист.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи