Енди Мари, Шкот или Британац?

Ако питате Ендија Марија он ће са поносом истаћи да је Шкот и Британац. Али ако питате навијаче на Острву, они ће вам дати одговор у зависности од третнутних резултата овог тенисера. Док побеђује Мари је Британац, када губи онда је Шкот. Са овим бременом на леђима, 24-годишњи тенисер улази у нови Вимблдон.

Када Мари побеђује онда је он понос Британије, када губи онда је срамота Шкотске, овакав однос љубитељи тениса на Острву имају према свом најбољем тенисеру. Момак за кога су мислили да ће после неколико деценија коначно вратити славу британском тенису, још увек није испунио очекивања навијача.

Уочи Вимблдона, медији и спонзори, покушавају мобилишу цело Острво да стане иза Марија, у уверењу да момак из Шкотске коначно може освојити први гренд слем у каријери. Није случајно ова мобилизација изведена баш пред Вимблдон, јер Британци сматрају да је Лондон право место где би Енди осветлао образ нацији.

Још од Фреда Перија Бртанија није имала играча који је освојио тај престижни турнир. Ако имамо у виду да се Пери такмичио тридесетих година прошлог века, онда не чуди што је Острвљанима очајнички потребан нови тениски херој.

Дакле сва очекивања нације пала су на леђа 24-годишњег момка, који ће, у случају да освоји турнир, постати херој, а у случају да изгуби, остаће само Шкот који не може да се носи са најбољима.

Какав однос према Марију имају навијачи у Британији најбоље илуструје ситуација коју је тенисер препричао да му се догодила недавно када му је у Лондону пришао један навијач и рекао: "Ја навијам за тебе све време, честитам ти на свему, али многи моји пријатељи те не воле јер си Шкот".

Мари је тада одговорио: "Јасно ми је, многи људи мисле слично".

Ипак, није само однос британских навијача према Марију контраверзан. Сам Шкот је прилично занимљива личност.

Мало људи зна да Мари највише воли да се вози фолцвагеном "поло", иако у гаражи има "ферарија" и "астон мартина". Иако се бави тенисом, кога у Британји сматрају "нежним спортом", Мари обожава бокс. Ако га питате за политичко опредељење, овај 24-годишњак ће вам рећи да је лабуриста.

Ван терена Мари је опуштен момак, пристојан, који никад не одбија да се слика са навијачима и који је у стању да стрпљиво дели аутограме. На терену Шкот често зна да личи на свог земљака Џона Мекинроа, када се изнервира и почне да псује.

"Сматрам да сам пристојан момак. Мислим да нисам непријатан према људима. Увек имам времена да потписујем аутограме, да се сликам са навијачима, имам добре манире. Али када сам на терену, ја се борим, то је мој посао. То су тренуци када сам под стресом и када знам да понекад урадим неке ствари које не би требао", каже је Мари.

Сви који знају Марија кажу да он воли да се шали, да ужива у хумору. Ипак, једна безазлена шала је окренула велики део нације против њега. То је било пре пет година када је у одговору на једну прозивку његовог пријатеља Тима Хенмана, рекао да навија за сваког осим за Енглеску. Ове речи и даље прогањају 24-годишег Шкота који је више пута објашњавао контекст у којем је рекао. И даље део енглеских навијача не прашта ову шалу једног Шкота.

Нису помогла ни извињења, ни истицање да је цело ривалство између Шкотске и Енглеске глупо, ни чињеница да му је девојка Енглескиња, без обзира на евентуални успех, Мари ће на Острву увек имати део навијача против себе.

Још једна контраверза Марија везана је за његове тренере. Шкотски тенисер нема једног сталног тренера, често их мења, некад напрасно, некад после мало дуже сарадње. Ипак, када га питате са којим би тренером био задовољан, Мари без размишљања одговара - Мурињом.

"Упознао сам Муриња једном када је био са играчима мадридског Реала, био је сјајан, много другачији него када су камере укључене. Оно што је фасцинанто код Муриња је његово изузетно познавање спортске психологије. Теже је победити Муриња ван терена него на њему јер је веома лукав. Мурињо, слично као Алекс Фергусон, употребљава медије да скине притисак са играча. Он ће кривити судије чак и ако нису криви, јер ће медији пре извештавати о томе него о играчима који су играли лоше", кеже Мари и додаје да је Португалац гост којег би прво позвао на своју вечеру из снова.

На тој вечери из снова гости Марија би били и Мухамед Али и најбољи британски боксер и велики пријатељ шкотског тенисера Дејвид Хеј. Ко зна, можда ће после Вимблдона управо ови гости увеличати славље Марија на, како се он нада, свечаној вечери.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи