Читај ми!

Корени успеха

Британцима и даље није јасно како земља попут Србије може да има толико врхунских тенисера, а да са Острва, осим Ендија Марија, већ дуже време нема никог у тениском врху. Прича објављена у "Дејли мејлу" о Новаку Ђоковићу, уочи почетка Вимблдона, покушава да пружи одговор на то питање.

Нови окршај тениских дивова је на помолу. Овога пута бојно поље биће трава Вимблдона, где се најбољи светски играчи боре за најпрестижнији тениски трофеј.

Иако на Острву верују да њихов љубимац, Енди Мари, коначно може да освоји Вимблдон, и тако постане први Британац коме је то пошло за руком још од 1936. године, новинаре у Лондону не престаје да чуди успех српских играча, пре свеха Новака Ђоковића.

Британци и даље не могу да верују како је могуће да један од најбољих светских тенисера долази из земље попут Србије, која је јако мало улагала у овај спорт, док већ деценијама чекају да се, и поред свих повољних услова, на Острву појави играч који би био у светском врху.

Дејли Мејл (Daily Mail) је због тога написао нову причу о Новаку Ђоковићу, подсећајући на његове почетке и пратећи његов пут од шестогодишњег талентованог клинца до другог рекета света.

У тексту, новинари Мејла подсећају да је Новак Ђоковић одрастао на Копаонику, где је породица држала пицерију. Они наглашавају да је Ноле, који је потекао из спортске породице, тамо направио прве тениске кораке, када су направљени терени у близини њихове куће.

Као прву прекретницу, у тек успостављеној каријери Нолета, новинари овог листа виде у доласку Јелене Генчић, професионалног тренера и бивше тенисерке која је прва препознала Нолетов потенцијал. Она је скренула пажњу да је, тада шестогодишњи Ноле, невероватан потенцијал.

У тексту се подсећа да је наредни велики искорак у Новаковој каријери био одлазак на академију Николе Пилића у Минхену 1999. године, у време када је због стања у Србији, изазваног ратовима и бомбардовањем у санкцијама, било немогуће за напредовати.

"Породица Ђоковић већ се мучила да финансијски испрати 12-годишњег Новака, када се на вратима академдије Ноле појавио са својим стрицем", наводи се у Мејлу.

Код Николе Пилића Новак је забележио невероватан напредак, а познати тениски стручњак рекао је да је одмах препознао о каквом се таленту раду.

"Оно што најбоље памтим код Новака је чињеница како је зрело говорио о тенису, као да је професионалац. Имао је невероватно јак карактер и сјајно је упијао све на тренингу. Ако бисте му рекли да ради неку вежбу 20 минута, он би радио пола сата пре него што бисте му рекли да престане. Ноле је такође знао да зрело анализира све елементе игре због којих је изгубио неки меч, да би знао да их исправи", рекао је Пилић.

Познати тениски тренер је додао да се у то време Новак од осталих дечака на академији издвајао по невероватној посвећености тренинзима.

"Ноле је веома интелигентан и много је био посвећенији тренинзима од осталих дечака. Он је обожавао да игра и фудбал и ту је био најбољи", присећа се Пилић.

Он је рекао да је још 2001. године предвидео да ће српски тенисер сигурно бити међу пет најбољих на свету.

"Обично сам веома опрезан када прогнозирам потенцијални успех клинаца које тренирам, али у време кад сам проводио доста времена са Гораном Иванишевићем 2001. године, непосредно пре него што је освојио Вимблдон, рекао сам му да ће Ноле сигурно бити у топ пет тенисера. Знао сам какве је жртве подносила његова породица, али ако је Ноле икада осећао носталгију, није је показивао", истакао је Пилић.

Када је Ноле освојио Европско јуниорско првенство, Пилић му је саветовао да почне да игра на професионалном нивоу. Месец дана пошто је напунио 16 година, Новак улази у професионалне тениске воде, подсећа се у тексту и додаје да је напредовао много брже од његовог ривала из јуниорских дана Ендија Марија.

Тек што је напунио 18 година Новак се пробија у најбољих 100 на АТП листи, а од тог тренутка до данас, српски тенисер је дошао на праг да постане први рекет света.

У тексту се подсећа да је једна од највећих жеља Ђоковића да освоји Вимблдон, јер је то један од турнира због којих је и пожелео да постане тенисер.

А на питање како је могуће да су тенисери у Србији толико успешнији од оних у Британији, Новак је дао следећи одговор:

"Ми у Србији нисмо имали систем који би нас довео довде, али сваки од нас је имао подршку породице. У оним тешким временима стекли смо невероватну менталну снагу и прави поглед на ствари. Ми много више ценимо неке ствари у животу, јер смо знали да смо за њих морали тешко да радимо", рекао је Ђоковић.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи