Читај ми!

Кина и Азија славе Ли На

Историјска победа Ли На у финалу Отвореног првенства Француске у тенису изазвала је талас одушевљења и похвале у њеној родној Кини, али и широм Азије.

"Цела Азија се сада поноси њоме", рекао је некадашњи тајландски тенисер Парадорн Сричапан.

Кинески дрзавни медији позвали су своје спортисте да се угледају на Ли, која је тријумфом у Паризу постала први спортиста из Азије који је победио у појединачној конкуренцији неког гренд слем турнира.

Ова тенисерка је у суботу освојила титулу на Ролан Гаросу од браниоца трофеја Франческе Скјавоне, у време када је у Кини било око 23.00, али је државна телевизија репризирала меч у недељу, а велика слика Ли нашла се на насловницама скоро свих новина.

Партијски дневник Женмин жибао објавио је на насловној страни велику фотографију Ли како љуби свој пехар са Ролан Гароса испод наслова "Ли На се попела на врх грен слема".

Каријера Ли кренула је узлазном путањом када је изашла из државног програма за тренинг спортиста 2008. године. Тај скупоцени програм донео је олимпијске победнике у гимнастици и атлетици, као и у бадминтону, али није донео већег успеха у комерцијалним спортовима.

Кинески спортски функционери јавно су, медјутим, честитали једни другима.

Кинески олимпијски комитет и друге спортске агенције изразиле су "најискреније честитке" у заједничком писму државном Центру за управљање тенисом.

"Нема сумње да ће ово охрабрити и инспирисати кинеске спортисте у другим пољима да се подвргну тешком тренингу, ојачају своје самопоуздање и постигну изузетна достигнућа на Олимпијским играма у Лондону 2012. године", наводи се у писму.

Тријумф Ли из Париза био је и ударна вест и другде у Азији. Јапан и Хонг Конг опширно су писали о овоме, иако тенис није толико популаран у тим земљама.

Успех Ли слављен је као азијски у Јапану. Дневник Јомијури објавио је фотографију тенисерке на насловној страни, док је дневник Асахи објавио велики наслов "Први из Азије".

У Хонг Конгу догадјај је добио велику пажњу, али је ипак остао у сенци обележавања годишњице владиног слома студентских демонстрација на тргу Тјенанмен 4. јуна 1989. године.

Десетине хиљада људи држали су запаљене свеће у јавним парковима и на друге начине обележавали су 22. годишњицу насилног слома демонстрација.

Функционери разних тениских организација у Азији изразили су наду да ће победа Ли допринети популаризацији спорта.

"Ово је јако, јако важно за све Азијце. Раније су родитељи говорили својој деци да се баве другим спортовима јер су Азијате јако мале и имају мало шанси на највишем нивоу", рекао је потпредседник Тениског савеза Филипина Аџај Патак.

Тајландјанин Парадорн је 2003. био најбоље пласирани тенисер из Азије на АТП листи када се попео на девето место. Он је такодје изразио жељу да држава помогне спорту.

"Сигуран сам да ће много кинеске деце сада више играти тенис због Ли. Она је несумњиво производ кинеске владе, која је уложила много новца и труда шаљући је на медјународне турнире. Ако наша влада уради исто, имаћемо и ми добре играче", рекао је он.

Тајвански дневници такодје су дали пуно пажње победи Ли, назвавши је "крунисаном царицом".

Сингапурски дневник Нови лист донео је наслов: "Коначно! Гренд слем шампион из Азије".

Ли је почетком године играла финале Отвореног првенства Аустралије, а медији су је тада назвали "поносом Кине".

Тенис је у Кини и даље спорт елите, по популарности далеко иза кошарке, стоног тениса, фудбала и других.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи