Читај ми!

Почиње Ју-Ес опен, Ђоковић јури стоту титулу у каријери и 25. на гренд слем турнирима

Последњи гренд слем у сезони, Ју-Ес опен почиње данас мечом Чоинског и Карбаљеса Баене. На турниру учествују петорица српских тенисера, а предводи их Новак Ђоковић, у борби за своју стоту титулу, пету на овом гренд слему и рекордну 25. у каријери са највећих турнира.

Почиње Ју-Ес опен, Ђоковић јури стоту титулу у каријери и 25. на гренд слем турнирима Почиње Ју-Ес опен, Ђоковић јури стоту титулу у каријери и 25. на гренд слем турнирима

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић, у Њујорку предводи експедицију коју још чине и Ласло Ђере, Миомир Кецмановић, Хамад Међедовић и Душан Лајовић.

Ђоковићева прва препрека ка 100. титули у каријери биће Молдавац Раду Албот.

Нажалост, ниједна тенисерка није успела да избори главни жреб на теренима "Флашинг Медоуза".

Историја Отвореног првенства Америке

Историја Ју-Ес опена почиње 1881. године, када је први пут одржан као Национални тениски турнир. Превасходно је био намењен мушкарцима, а тек 1887. почело је такмичeње у женској конкуренцији. Први турнири били су ограничени само на чланове Националног тениског клуба у Њујорку, али је временом постао отворен за све тенисере.

Преломни тренутак у историји Ју-Ес oпена догодио се 1968. године, када је турнир постао отворен за професионалне играче. Ово је озваничило почетак модерног тениског доба и омогућило суочавање аматера са професионалцима на једној сцени. Овај преокрет значајно је допринео популарности турнира, привлачећи велики број гледалаца и медијску пажњу.

Прелазак Ју-Ес oпена на нову локацију 1978. године, у "Флашинг Медоуз", представљао је важан корак у развоју турнира. Комплекс је захваљујући својим модерним садржајима и великом ареном постао је домаћин најзначајнијих тениских догађаја.

Најпопуларнији стадион "Артур Eш", отворен 1997, а име је добио по првом афроамеричком тенисеру који је освојио гренд слем, али и првом освајачу модерног Ју-Ес опена. 

Ђоковић је освојио све, али постоји још рекорда које треба оборити

После јако лошег почетка сезоне у којој није освојио ниједан трофеј више од пола године, Ђоковић је то успео када му је највише значило. Победом над Алкаразом у Паризу, Новак је освојио оно што му је недостајало – златну медаљу на Олимпијским играма.

Најбољи српски тенисер на Отвореном првенству Америке учествовао је 17 пута. На последњем гренд слему до сада је одиграо је 103 меча, тријумфовао је у 88 наврата, док је 13 пута поражен.

Најбољи свих времена тренутно има 99 трофеја, од чега су чак 72 са мастерс и гренд слем турнира.

Новак је освојио 24 гренд слема, од чега 10 Аустралијан опена, седам Вимблдона, четири Ју-Ес опена и три Ролан Гароса. 

Уколико буде најбољи на Ју-Ес опену, српски тенисер ће постати тек трећи у историји који је дошао до троцифреног броја титула у синглу, а бољи од њега су само Роџер Федерер са 103 и Џими Конорс са 109.

На првој позицији на АТП листи провео је чак 428 недеља, док му је најближи Роџер Федерер са 310.

Раду Албот – Ђоковићев ривал у првом колу

Раду Албот је рођен 11. новембра 1989. године и први је тенисер из Молдавије који је освојио АТП титуле у синглу и дублу. Тренутно је 138. светски тенисер. Најбољи пласман у каријери остварио је 5. августа 2019, када је био 39. тенисер на свету. Поред тога, Албот је први Молдавац који се пробио међу 100 најбољих у августу 2015. и четири године касније у првих 40 на АТП листи.

Молдавац је кроз квалификације дошао до главног жреба. Намучио се да избори учешће на последњем гренд слем турниру у сезони.

Прво је савладао Шпанца Хавијера Баранка Козана, а потом је победио Француза Луку ван Аша. Последња препрека му је био Шинтаро Мочизуки из Јапана. У свим мечевима Албот је изгубио по један сет.

Ако успешно започне турнир у Сједињеним Државама, Ђоковић ће у другој рунди одмерити снаге са бољим из дуела сународника Ласла Ђереа и Немца Јана Ленарда Штруфа.

Дуел Ђоковића и Албота почеће у ноћи између понедељка и уторка око 2.30.

Ривали осталих српских играча у првом колу

Српски тенисери имају тешке ривале на почетку турнира.

Миомир Кецмановић, тренутно 53. тенисер на свету, гренд слем ће започети дуелом против Јошихита Нишиоке, који се налази две позиције више.

До сада су се састали пет пута, Нишиока има три победе, Кецмановић једну, а Јапанац је српском играчу предао први међусобни дуел који су одиграли сада давне 2019. године.

Почетак меча не очекује се пре 20 часова.

Ласло Ђере има тежак задатак. Српски тенисер је 100. на АТП ранг-листи, а са друге стране мреже чека га Јан-Ленард Штруф. Немац се не налази у најбољој форми, али је на 36. позицији и слови за великог фаворита.

До сада су се састајали два пута, у међусобним дуелима је 1:1, али је Ђере због повреде један дуел такође предао немачком представнику.

Меч почиње око 22 часа.

Марошан ће прва препрека на турниру бити Хамаду Међедовићу. Мађарски тенисер се налази на 49. месту светског рангирања, док је представник Србије 137.

Међедовић је упак у доброј серији. Од одиграна три међусобна дуела, последња два припала су Пазарцу.

Почетак њиховог дуела очекује се у уторак око 20 часова.

На "Луј Армстронг" терену снаге ће одмерити Душан Лајовић и Данил Медведев. Од српских тенисера Лајовић се налази пред највећим испитом.

Руски тенисер пети је носилац на турниру и 60 места на АТП листи испред је Дуција.

Ипак, Лајовић је успевао да га добије у последња два меча од одиграна три. За трећу победу бориће се у уторак 27. августа не пре 20 часова.

Комплетни наградни фонд овогодишњег Ју-Ес опена износи више од 75 милиона америчких долара.

понедељак, 26. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару