Читај ми!

Вимблдон - најстарији и најпрестижнији тениски турнир; Ђоковић у походу на нови рекорд

Најпрестижнији тениски турнир на свету, Вимблдом почиње и трајаће до 14. јула. Србија ће имати петоро представника - у мушкој конкунрецији четири - Новак Ђоковић, Миомир Кецмановић, Душан Лајовић и Ласло Ђере, док ће у женској конкуренцији играти Олга Даниловић.

Вимблдон - најстарији и најпрестижнији тениски турнир; Ђоковић у походу на нови рекорд Вимблдон - најстарији и најпрестижнији тениски турнир; Ђоковић у походу на нови рекорд

Вимблдон је најстарији тениски турнир, а његова историја почиње 1877. године у делу Лондона по којем је и добио име. Трећи гренд слем у сезони је остао једини велики турнир у тенису који се и даље игра на оригиналној подлози, трави, због чега је и игра добила име - "тенис на трави".

Роџер Федерер је рекордер по броју освојених титула у мушкој конкуренцији - има осам титула, док је Мартина Навратилова убедљиво најбоља у женском са девет. Навратилова има и највише победа у Опен ери на Вимблдону, чак 120, док је Роџер Федерер поново најбољи у мушкој конкуренцији са 95. Горан Иванишевић је најниже рангирани тенисер који је освојио престижни турнир, јер је до титуле 2001. године стигао са 125. позиције на АТП листи.

Најмлађи освајач је Британка Лоти Дод која је турнир освојила 1887. са свега 15 година и 285. дана, у мушкој конкуренцији најмлађи освајач био је Борис Бекер 1985. са 17 година и 227 дана.

Најдужи меч икад играли су Џон Изнер и Никола Маи у првом колу када су 2010. током три дана услед прекида због мрака и кише трајао 11 сати и пет минута, а припао је америчком тенисеру.

Нема сумње да већина професионалних тенисера још у раној животној доби сања и жели да освоји Вимблдон. Поред подлоге на којој се трећи гренд слем одржава, један од заштитних знакова Вимблдона је и препознатљива бела тениска одећа коју играчи носе.

Тенис ће се ове године на теренима Ол Ингланд клуба играти најкасније до 23.00, када на снагу ступа полицијски час.

Браниоци титуле у мушкој и женској конкуреницији су Карлос Алкараз и Маркета Вондроушова. 

Фестивал вимблдонских занимљивости

Одржавање Вимблдона прати доста специфичности, неке од занимљивости су на терену, али и ван њега.

За време турнира користи се око 55 хиљада лопти. Оне се чувају на тачно 20 степени Целзијуса, а нове лопте се износе након првих седам гемова (да се загреју), а затим се мењају на сваких девет. Коришћене лопте се могу купити као сувенир у читавом Лондону, али и у оквиру комплекса где се одиграва турнир.

Током двонедељног трајања турнира, подаци Вимблдона указују на то да посетиоци конзумирају око 235.000 чашица Пим ликера, 200.000 порција у којима је најмање 10 јагода са шлагом, 250.000 оброка, 65.000 сладоледа и 28.000 боца шампањца. Да би сви посетиоци били задовољени стара се више од 3.000 запослених у кетерингу.

Јастреб по имену Руфус одговоран је за одржавање терена без голубова. Он је специјално обучен за задатак и свако јутро надлеће терене пре почетка игре како би уплашио голубове којима је природни непријатељ. Руфус није баш најуспешнији у овом задатку, али је током година задржао статус "маскоте Вимблдона".

Од када су почели записи о временским условима на Вимблдону, 1922. године, само седам шампионата је забележено без прекида због кише. Централни терен од 2009. године има покретни кров, а покривен је и терен број 1 и на оба се може наставити игра и уколико почне киша. Ипак, да би се игра наставила након затварања крова, играчи морају да сачекају 30 минута како би се унутрашња средина стабилизовала и створили оптимални, услови за игру.

Би-Би-Си је писао да је 2017. године добио 21 милион захтева за стримовање Вимблдона преко платформи, што га је те године учинило најгледанијим турниром свих времена. Британски јавни сервис је оценио да је у 200 земаља на свету турнир гледало више од милијарду људи.

Српски тенисери на теренима Вимблдона

Првог дана Вимблдона на терен ће изаћи троје српских тенисера. Од 12.00 часова Душан Лајовић игра против Бугарина Григора Димитрова, противница Олге Даниловић биће Румунка Анка Тодони, док ће Миомир Кецмановић одмерити снаге са Сумитом Нагалом из Индије.

Лајовић и Димитров отварају програм на терену број 2 у 12.00. Двојица тенисера су до сада три пута одиграли међусобне дуеле. Бугарин има две победе, а српски играч је успео једном да упише тријумф. Последњи пут су играли на мастерсу у Монте Карлу 2022. године, а Димитров је био бољи са 2:1, по сетовима 4:6, 6:3, 6:2.

Димитров тренутно заузима 10. место на АТП листи, док је Лајовић 56. тенисер света. Никада до сада тенисери нису одиграли меч на трави. Лајовић никада није успео да се пласира даље од другог кола на престижном турниру у Лондону, а Димитров је најбољи резултат направио 2014. године када је играо полуфинале против Новака Ђоковића.

Димитров је ове године успео да се домогне до једне титуле на АТП туру - у Бризбејну.

Олга Даниловић ће се у дебитантском наступу на Вимблдону састати са Анком Тодони из Румуније. Меч је резервисан као други на терену број 9. Тенисерке су одиграле један међусобни меч и то ове године у квалификацијама за Ролан Гарос, а Олга је била боља и потом стигла до четвртог кола, односно најбољег резултата у каријери на гренд слем турнирима.

Олга заузима 116. место на ВТА листи, док је Тодони 142. тенисерка света. Румунка никада није играла на гренд слем турнирима.

Олга Даниловић је до овогодишњег Вимблдона стигла као "лаки лузер", односно срећна губитница, пошто се Италијанка Елизабета Коћаретио повукла са турнира. Олга је у последњем колу квалификација поражена од Мађарице Далме Галфи.

Првог дана Вимблдона играће и Миомир Кецмановић против Сумита Нагала из Индије. Дуел је заказан као последњи на програму на терену број 10. Нагал и Кецмановић су одиграли само један међусобни дуел, а српски тенисер био бољи на турниру у Келну 2022. године.

Нагал никада није играо на Вимблдону, а Кецмановић је забележио најбољи резултат 2022. године игравши треће коло турнира. Српски тенисер до сада има половичан успех, уписао је четири тријумфа и исти број пораза.

Кецмановић заузима 52. место на АТП листи, док је Нагал 73. тенисер света и никада није освојио титулу на АТП туру.

Другог дана Вимблдона играће Ласло Ђере и Новак Ђоковић.

Ђере ће играти против Луке Пуја из Француске. Српски тенисер заузима 51. позицију, док је Пуј  212. играч на АТП листи. Тенисери никада нису играли међусобне мечеве на АТП туру, али су се састајали на челенџерима. Одиграли су два дуела, а уписали су по један тријумф.

Француз је 2019. године играо трећу рунду на Вимблдону, што му је најбољи резултат у каријери. Исти случај је и са Ђереом који је 2023. године играо треће коло у Лондону.

Ђоковић на путу ка рекорду и 25. гренд слем титули

Новак Ђоковић ће 19. пут учествовати на најпрестижнијем тениском турниру, до сада је уписао 92 победе. Ђоковићу ће бити потребна четири тријумфа како би оборио Федереров рекорд по броју победа на Вимблдону.

Српски тенисер је освојио укупно седам титула на лондонској трави, а уколико успе да дође до трофеја имаће исти број као и Федерер. Поред тога, утиснуће и 25. гренд слем трофеј поред свог имена.

Последњих пет година, тренутно други тенисер света, догурао је до финала и изгубио само 2023. од Шпанца Карлоса Алкараза.

Ђоковић ће турнир почети против Чеха Вита Коприве, 123. тенисера на АТП листи. Дуел је на програму у уторак, али није прецизирано тачно време почетка меча.

Српски и чешки тенисер до сада нису никада играли један против другог. Коприва није играо Вимблдон, а једини турнир из гренд слем категорије на којем је наступао је Аустралијан опен и то ове године. Учешће у Мелбурну је окончао у првом колу.

Уколико Ђоковић буде бољи од Коприве, у другом колу би га чекао бољи из дуела Џејкоба Фирнлија из Велике Британије и Алехандра Моро Кањаса из Шпаније. Аргентинац Томас Мартин Ечевери је потенцијални ривал Ђоковићу у трећем колу.

Могућ ривал Ђоковићу у осмини финала је Данац Холгер Руне, у четвртфиналу Хуберт Хуркач, а у полуфиналу Александер Зверев или Андреј Рубљов.

Бранилац титуле на Вимблдону Карлос Алкараз ће у првом колу играти против Естонца Марка Лајала, док га потом у евентуалном другом колу чека бољи из меча Александар Вукић – Себастијан Офнер.

Јаник Синер, најбољи тенисер света, играће у првом колу против Јаника Ханфмана из Немачке. У другој рунди би Синер могао да иде на земљака Матеа Беретинија.

Мечеве са Вимблдона можете пратити на каналима РТС-а у директном преносу.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару