Читај ми!

Лепо је доћ' у своју чаршију, к'о победник се вратити - Синер у родном месту од 1.800 становника

Први Италијан у историји који је доспео на број један ATП листе вратио се у своје мало родно место Сесто Пустерија са свега 1.800 становника које се налази у аутономној провинцији Болцано у Трентино Алто Адиђе.

Синер је дочекан уз музику локалног оркестра, а присуствовали су градоначелник Томас Сумерер, председник Провинције Арно Компашер и спортски саветник Петер Брунер.

Нови светски број један је посетио и спортски центар "Сесто" где је срео младе тенисере, показавши трофеј који је освојио на Аустралијан опену и дао им је неколико савета.

Синер је изјавио да је заиста предивно вратити се кући где је провео већи део свог живота.

"Била је то тешка одлука јер нисам само оставио породицу већ два спорта која волим и моје пријатеље. Али прави пријатељи то остају заувек и ту су у мом срцу где год да сам и то је заиста најлепша ствар", изјавио је додавши да је јако важно бавити се нечим што нас чини срећнима а на томе је захвалан својим родитељима.

Међу публиком је била и мама Сиглинде и отац Ханспетер.

"Ја не морам ништа да будем, ја сам овакав каквим ме видите, нормалан момак који игра тенис. Знам да имате мало већа очекивања што ме чини да будем под пресијом али то је лепа пресија. Моја каријера је тек започела, тек треба да напуним 23 године (16.августа) и већ сам постигао лепе циљеве али чека ме још толико тога. Срећан сам кад сам на терену", истакао је Јаник.

Порука омладини којој је узор

Нови број један на свету се радо сликао са свима и потписивао аутограме разговарајући са младима који у њему виде идола чијим би стопама радо кренули.

"Лепо је имати некога чији пример желите да следите. Нису важни резултати већ избор који желите да направите у свом животу. Врло сте. млади али доћи ће моменат у животу када ћете морати да направите избор и ако то буде прави избор који осећате као ваш, већ сте победили", поручио им је Синер.

Синер који је изгубио на Ролан Гаросу каже да њега све то брзо прође чим сиђе на терен да тренира:.

"Такав сам", рекао је и додао да је прослава у његовом родном месту нешто што му даје снагу, те се и нада да ће успети да помогне своје место на леп и користан начин.

Синер се не опушта и не сматра да то што је сада број један на свету може да се промени за час.

"Одувек сам био особа која пре него што ће осудити самог себе покушава да схвати себе самог не би ли могао да будем што бољи да се све ово не заврши ускоро или никада. Знам колико тога морам да поправим иако сам на добром месту сада али у овом спорту све може да се промени за секунд. Једва чекам да се вратим да тренирам и покажем још боље резултате", рекао је Синер.

Јаник радо говори о својим родитељима који су га увек подржавали, али који су далеко од тог тениског гламура. Када су га италијански новинари питали како је реаговао када је видео Федерера, Мекинро и других бивших тенисера који су снимили за њега, имао је одговор.

"Нисам очекивао такав видео. Ви сви видите одакле ја долазим, то је мало место на планини и овде се већа пажња поклања зимским спортовима. Али очигледно није битно одакле неко долази већ колико се жртвује и како одлучи да води свој живот као и ко су људи који су око њега. Ја сам срећна особа јер сам одувек имао око себе одличне људе у правом моменту. Надам се да ћу наставити да имам ту срећу", истакао је полуфиналиста Ролан Гароса.

Новаку Ђоковићу жели опоравак

Синер се радује сезони на трави, али каже да му недостаје Ђоковић и нада се да ће се ускоро опоравити и додаје:

"А што се мене тиче ја ћу као и увек дати 100 посто јер не желим да завршим каријеру признајући себи и другима да сам заправо давао 80 посто. Дакле, даћу 100 посто и видећемо шта ће се десити".

Многи Италијани, шалећи се (иако су многи и озбиљни) кажу да Синер заправо и није Италијан обзиром где је рођен.

Наиме Трентино Алдо Адиђе (на немачком Трентино Судтирол) је регион Италије са специјалним статусом. Ова територија је додељена Италији Уговором из Сан Жермена 1919, када је Краљевина Италија победила Аустроугарску на крају првог светског рата. У овој зони се као званични језици говоре немачки и италијански, а већина становника Синеровог родног града, као и његови родитељи, па и он сам немају италијанска већ немачка имена.

Ипак, сам Синер се увек изјашњавао као Италијан, иако га аустријска штампа често присваја и поставља питања на немачком. Италијански новинари то не чине, иако преносе речи Паоло Бертолучија, легенде италијанског тениса, да Синер јесте помало Аустријанац, хладан, васпитан, суздржан, озбиљан, али да Италија има велику срећу што је ипак Италијан.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије