Ђоковић и Надал – највеће тениско ривалство свих времена

Најбољи тенисери света Новак Ђоковић и Рафаел Надал играчи су који су својим мечевима исписали историју светског тениса. Њихов ривалитет траје више од деценије и трајаће, надамо се, још дуго, а ово је шест ствари које треба да знате о њиховом ривалству.

Најдужи ривалитет у историји тениса

Новак Ђоковић и Рафаел Надал играће 55. дуел у финалу АТП купа. У досадашњим надметањима Србин је 28 пута однео победу, а Шпанац је на другој страни славио 26 пута.

Најдуже финале гренд слема

Меч Надала и Ђоковића у финалу Аустралијан опена 2012. године трајао је скоро шест часова. У најдужем финалу гренд слема тријумфовао је наш ас.

Број освојених титула

"Бик са Мајорке" у досадашњој каријери има 84 освојених титула, уз 37 изгубљенa финала. Ђоковић је другопласирани на АТП ранг-листи, сакупио је 77 пехара, а 34 пута је поражен у финалима.

Кратка историја ривалства

Први меч су одиграли 2006. на Отвореном првенству Француске у четвртфиналу, где је Надал победио Ђоковића, који је био присиљен да се повуче због повреде у трећем сету. Њихово прво финале је било 2007. у Индијан Велсу, а Надал је освојио турнир. Ђоковић је остварио прву победу у четвртфиналу Мајамија 2007. Од марта 2011. до априла 2013, одиграли су једанаест узастопних финалних мечева. Ђоковић је провео на првом месту АТП листе више од 230 недеља, а Надал више од 190 недеља.

Рекордери највећих турнира

Њих двојица су једини играчи који су играли сва четири гренд слем финала узастопно у појединачној конкуренцији. Рекордери по броју освојених титула на Слему на којем су били најуспешнији. Надал је освојио Ролан Гарос рекордних 12 пута, док је Ђоковић трофеј Аустралијан опена дизао у седам наврата.

Прво место на листи

Рангирање тенисера на АТП листи је почело 23. августа 1973. Од тада, 26 играча је било на првом месту листе. Ђоковић је на челу АТП каравана провео 275 недеља, а Надал 206 седмица и тренутно заузима ту позицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару