На данашњи дан пре 39 година, Навратилова је започела светску доминацију

Легендарна Мартина Навратилова је, на данашњи дан пре 39 година, савладала Крис Еверт и освојила прву титулу на Вимблдону.

Женски тенис се потпуно променио на данашњи дан 1978. године, када је у финалу Вимблдона, тада 21-годишња Мартина Навратилова савладала Крис Еверт са 2:1 (2:6, 6:4, 7:5).

Навратилова, која је рођена у тадашњој Чехословачкој, освојила је прву титулу на Вимблдону, и започела светску доминацију, током које је освојила десетине трофеја и постала једна од најбољих тенисерки у историји спорта.

Навратилова је савладала у финалу првог носиоца Крис Еверт, која је овај турнир већ два пута освојила, 1974. и 1976. године.

Занимљиво, пише званични сајт Вимблдона, Навратилова никада у животу није играла на трави, до 1973. године, када је први пут крочила на терене Вимблдона. Међутим, после тријумфа 1978, Навратилова је објаснила да се врло брзо "навукла" на травнати терен.

"Вимблдон је као дрога. Једном га освојите и онда осећате да морате још једном, па још једном, па још једном...", објаснила је легендарна тенисерка.

А она је то учинила осам пута! Шест пута заредом, од 1982. године па до 1987. године.

Али, власти у Чехословачкој су мало покварили славље тог 7.7.1978. године, када је Навратилова први пут подигла трофеј на Вимблдону, јер њеним родитељима Јани и Мирославу, није дозвољен излазак из земље, па нису могли да присуствују великом тријумфу.

Навратилова је пребегла у САД годину дана раније, а држављанство је добила 1981. године. Тада је проглашена персоном "нон грата" од стране комунистичког режима у родној земљи. 

Навратилова је 332 недеље провела као најбоља тенисерка света, и освојила 167 титула у каријери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи