Читај ми!

Ђоковић посетио децу миграната и избеглица

Новак Ђоковић посетио дечји кутак у Београду и упознао неку од деце избеглица и миграната. Према речима најбољег тенисера света, дечји куци, које је успоставио Уницеф, чији је он амбасадор, представљају безбедно место где деца миграната могу да се одморе, играју и добију психо-социјалну подршку квалификованих стручњака.

Уницефов светски амбасадор добре воље Новак Ђоковић посетио је дечји кутак у Београду који подржава Уницеф и упознао неку од деце избеглица и миграната која, на путу ка западној Европи, пролазе кроз Србију.

Он је приликом посете рекао да је "дубоко дирнут ситуацијом у којој се налазе та деца".

"Ова деца данима путују са својим породицама, изложени су страшним врућинама, спавају на отвореном по киши и хладноћи. Физички су исцрпљена и психолошки истрауматизована", рекао је Ђоковић.

Према његовим наводима, дечји куци, које је успоставио Уницеф, представљају безбедно место где деца миграната могу да се одморе, играју и добију психо-социјалну подршку квалификованих стручњака.

У саопштењу се прецизира да је од почетка године у Србији регистровано 129.947 особа које су тражиоци азила.

Према проценама агенције Уједињених нација за избеглице, најмање још толико људи је прошло кроз Србију без регистровања, додаје се у саопштењу.

Уницеф је до сада успоставио два дечја кутка, опремљена образовним материјалима и играчкама, у Прешеву и Београду, наводи се у саопштењу у ком се додаје да сваки кутак може да прими до педесеторо деце.

У саопштењу се наводи да је Уницеф у Србији ангажовао додатне социјалне раднике у Прешеву и Београду који помажу да се идентификују најугроженија деца и породице и да им се пружи одговарајућа помоћ.

У Прешеву и Београду су успостављени и простори за мајке и бебе, где дојиље могу да наставе да доје своју децу и добију неопходне информације о дојењу, наводи се у саопштењу у ком се додаје да ће за око 200 одојчади и мале деце бити обезбеђена дневна исхрана, а пратиће се и стање ухрањености деце.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару