Читај ми!

Новак Ђоковић – необичан суперхерој

Британски "Телеграф" објавио је причу о необичном суперхероју, посвећену браниоцу титуле на Вимблдону – Новаку Ђоковићу. Наш ас себе је идентификовао са Николом Теслом, а новинар је успео да пронађе додирне тачке између ова два великана.

Док се припрема да брани своју круну на Вимблдону, Новак Ђоковић објашњава зашто тенис никад неће преузети његов живот. Новак у својој глави има велики пројекат и нада се да ће се он ускоро искристалисати, баш као Теслине визије.

"Само иди овако, уживај", каже Новак Ђоковић и наставља о генију Николи Тесли. "Постоји нешто велико на путу. То је све у духу", и подсећа колико је Тесла допринео цивилизацији и човечанству. "Увек је био веома поносан на своје српске корене, а људи заправо не знају толико о њему. Трудим се да људи схвате – имамо светла због њега."

Новинар констатује да је јасно да то није обичан спортиста. Само држање рекета никада није било довољно за Ђоковића. Када је први пут придружио турнирима, био је познат по својим шалама и импресијама о другим играчима, који су допринели његовој раној репутацији.

Сада, скоро деценију касније, он је прерастао у великог спортисту, као и у државника са јаким националистичким програмом. То има смисла, када он треба да се идентификује са српском проналазачем и научником Теслом – "једном потцењеном фигуром" у Новаковим очима, "чија слава је неправедно у сенци Едисона и Марконија".

Новинар је описао цео Новаков живот. Од самог почетка када је као дечак почињао са рекетом који је изгледао превелики за његa, до борбе са Надалом и Федерером за сам врх, и данас када се на њему налази.

Новак је веровао у себе, а за крај интервјуа је рекао да многи људи у Србији у њему проналазе мотив и наду и да их он на неки начин води, све је то, према његовим речима, почело откако је ушао међу десет најбољих спортиста на планети.

"У Србији, људи осећају као да су остављени, и треба им нада, да их неко заиста води", каже Ђоковић. "Откако сам међу првих 10 у свету, много људи је долазило код мене, од обичних људи на улици до политичара. Сви они имају једну ствар да ми кажу: идемо даље, имаш целу земљу иза себе", закључио је Новак.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару