Читај ми!

Новак Ђоковић најбољи спортиста планете

Новак Ђоковић други пут у каријери добитник је престижне награде Лауреус за најбољег спортисту године. Најбољи тенисер света победио је у конкуренцији фудбалера Кристијана Роналда, возача Формуле један Луиса Хамилтона, мотоциклисту Марка Маркеса, атлетичара Реноа Лавиленија и голфера Рорија Маклорија.

Како је наведено у образложењу Академије "Лауреус", српски тенисер је претходне године остварио изванредне резултате. Освојио је укупно седам титула, међу којима су Вимблдон, мастерси у Индијан Велсу, Мајамију, Риму и Паризу, завршни турнир у Лондону и турнир из серије 500 у Пекингу. Након освајања Вимблдона, Новак се 7. јула 2014. вратио на позицију број један светске ранг-листе, на којој се и данас налази.

"Протекла сезона била је једна од најбољих у мојој каријери. Остварио сам велике успехе, али морам да истакнем да то није била искључиво моја заслуга. Велику захвалност дугујем свом тиму који ми је много помогао и без кога не бих био ово што јесам", рекао је Ђоковић.

Српском асу ово је други пут у каријери да добије награду Лауреус, а за разлику од првог пута, када је у фебруару 2012. године у Лондону примио награду, овај пут због обавеза на турниру у Монте Карлу није могао да присуствује свечаности у Шангају, па му је награду уручила принцеза Шарлин од Монака.

"Хвала Лауреусу, институцији која окупља спортске легенде и која брине о младима широм света. Спорт је заиста инспирација и мотивација за многе од нас и језик који сви разумемо и волимо. Спорт је често охрабрење за децу да вежбају и сањају. Али, то нису само трофеји и медаље, већ такмичење и надоградња као пут ка бољим појединцима и бољем друштву", поручио је Ђоковић.

Фудбалска репрезентација Немачке, која је освојила титулу првака света у Бразилу, припала је награда Лауреус за најбољи тим 2014. године. Немачка је на летошњем Светском првенству у Бразилу освојила четврту титулу на највећој фудбалској светској смотри, победивши у финалу Аргентину са 1:0.

Лауреус за најбољу спортискињу у 2014. припала је атлетичарки Гензебе Дибабаи из Етиопије. Она је у претходној години за само 15 дана оборила три светска рекорда у три различите дисциплине и тако постала тек трећи атлетичар у историји којем је то пошло за руком, после Џесија Овенса и Јусеина Болта. Она је рекорде поставила у дисциплинама на 1.500 и 3.000 метара, као и у трци на две миље.

У конкуренцији са Дибабом биле су још тенисерке Серена Вилијамс и На Ли, скијашица Тина Мазе, атлетичарка Валери Адамс и крос-канстри скијашица Марит Бјерген.

Аустралијанац Данијел Рикардо, возач Ред Була тима Формуле један, проглашен је за откриће протекле године, док је награду за најбољи повратак године добио рагбиста из Јужне Африке Шалк Бургер.

Бивша кинеска тенисерка Ли На добила је признање Лауреус за изузетна достигнућа, док је награду за најбољег спортисту са инвалидитетом добила Татјана Макфејден, која се такмичи у тркама у инвалидским колицима.

Награда Лауреус додељује се од 2000. године, једна је од најпрестижнијих, а пореде је са наградом Оскар америчке филмске академије, а освајаче бира жири који чине спортске легенде.

Фондација "Лауреус" годишње издваја око 40 милиона евра за помоћ младим спортистима у 91 држави.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару