Читај ми!

Ана, повратак у светски врх

Ана Ивановић се ове сезоне вратила у сам светски врх. Годину је завршила на петом месту на ВТА листи. Освојила је четири титуле: Окланд класик, Монтереј, Бирмингем, Пан Пацифик. Одиграла је још неколико спектакуларних мечева на гренд слем турнирима. Заслужено се нашла на завршном турниру сезоне, али ју је променљива форма ипак зауставила на путу ка још већем успеху током претходне године. Ове сезоне је остварила рекордних 58 победа.

Најбоља српска тенисерка Ана Ивановић завршила је сезону на петом месту ВТА ранг-листе са 4.820 бодова, док је Јелена Јанковић задржала 14. место са 2.675 бодова. Ивановићева није имала среће да се пласира у полуфинале завршног турнира у Сингапуру, али су јој победе против Ежени Бушар и Симоне Халеп помогле да се са седмог места пробије међу првих пет играчица на свету. Српска тенисерка је ове сезоне освојила четири титуле и са скором 58-17 остварила највећи број победа на ВТА туру.

Ана је одиграла неколико узбудљивих мечева, на којима је просто бриљирала. Неколико њених поена номиновано је за најлепше у сезони. Погледајте поене који су измамили уздахе противница и аплаузе публике.

Овако је изгледао њен повратак у светски врх:

На старту је најавила успешну сезону освајањем турнира Окланд класик на Новом Зеланду. Била је постављена за другог носиоца. До финала је стигла лако победивши редом Алисон Риске из САД, Јохану Ларсон из Шведске, Куруми Нару из Јапана, у полуфиналу Кирстен Флипкенс, све са 2:0. У великом финалу савладала је Венус Вилијамс са 2:1 (6:2, 5:7, 6:4). Победом долази до 12. трофеја у каријери, а првог после две године.

Потом је уследио први гренд слем сезоне – Отворено првенство Аустралије. Као четрнаести носилац стигла је до четвртфинала. Најбољи меч је одиграла у осмини финала против најбоље на свету. Успела је да након преокрета направи највеће изненађење, победивши Серену Вилијамса са 2:1 (4:6, 6:3, 6:3). У борби за полуфинале изгубила је од Ежени Бушар са 5:7, 7:5, 6:2.

Због повреде је пропустила турнир у Паризу. Турнире у Дохи и Дубаију завршила је у другом колу. У Мајамију је у трећем колу победила победницу Индијан Велса – Флавију Пенету са 6:4, 6:3. У осмини финала је изгубила од Петре Квитове са 3:6, 6:0, 6:0.

Нову титулу, 13. у каријери, освојила је у Монтереју. До финала је дошла победивши Урсулу Радвањску, Александру Вознијак, Магдалену Рибарикову и у полуфиналу Каролину Возњацки. У српском финалу је савладала Јовану Јакшић са 6:2, 6:1 и стигла до друге титуле у сезони.

Порше куп у Штутгарту доноси јој још једно финале. У прва два кола је савладала Сабину Лисицки и Јулију Гергес. У четвртфиналу је била боља од Светлане Кузњецове са 2:1 (6:3, 2:6, 6:4). Српско полуфинале против Јелене Јанковић решава у своју корист са 6:3, 7:5 и долази до трећег финала у сезони. У финалу је боља од ње била Марија Шарапова – 2:1.

На турниру у Мадриду стигла је до четвртфинала. Редом је савладала Медисон Киз, Бојану Јовановски, Анастасију Пављученко и Симону Халеп, све са 2:0. У четвртфиналу губи од тада пете на ВТА листи – Симоне Халеп, било је 6:2, 6:2.

У Риму је дошла до полуфинала. У трећем колу, после поста од скоро седам година, савладала је Марију Шарапову са 6:1, 6:4, а у четвртфиналу и Карлу Суарез Наваро – 6:4, 3:6, 6:4. У борби за финале није успела да по други пут у сезони направи изненађење и савлада Серену Вилијамс, али је успела да освоји бар један сет – 6:1, 3:6, 6:1. На Ролан Гаросу је била једанаести носилац. Стала је у трећем колу, поражена је од Луције Шафаржове са 6:3, 6:3.

Своју прву титулу на трави освојила је у Бирмингему, где је била први носилац. Можда њен најлакше освојен турнир, није изгубила ниједан сет. Редом је савладала Мону Бартел, Лорен Дејвис, Клару Кукалову. У борби за финале била је убедљива против Шуаи Жанг – 6:2, 6:2. У финалу је савладала Барбору Захлавову Стрицову са резултатом 6:3, 6:2 и тако освојила своју 14. титулу у каријери. На Вимблдону је стала у трећем колу. Боља од ње била је Сабине Лисицки – 2:1 (6:4, 3:6, 6:1).

Турнеју по САД започиње на турниру у Стенфорду. Прво се реванширала Сабини Лисицки, било је 7:6(2), 6:1. Занимљив је и податак да је Српкиња успела да врати тада најбржи сервис у историји женског тениса. У другом колу је декласирала Карол Жао из Кине са 6:1, 6:1. У четвртфиналу поново је била непрелазна Серена Вилијамс, Ана је добила први сет, али је противница ипак успела да направи преокрет – 2:6, 6:3, 7:5. После пет година, наша тенисерка је поново међу десет најбољих на свету. На турниру у Монтреалу испала је у другом колу.

У Синсинатију је постављена за деветог носиоца. Релативно лако је стигла до полуфинала савладавши Сорану Кирстеу, Кристину Мекхејл, Светлану Кузњецову и Елину Свитолину. Уследило је веома узбудљиво полуфинале против Рускиње Марије Шарапове, које је трајало нешто мање од три сата. Долази до друге везане победе против Шарапове – 2:1 (6:2, 5:7, 7:5). Меч је пропраћен и неспортским понашањем противнице.

Након медицинске паузе за нашу тенисерку у трећем сету, када јој је провераван крвни притисак, Ана је успела да спасе две меч лопте. Међутим, поново се лоше осећа, а Рускиња показује да јој још једном измере притисак.

У финалу се поново састала са Сереном Вилијамс, која је била убедљива – 6:4, 6:1. Након овог финала Ана се пење на девето место на ранг-листи и постаје најбоље рангирана српска тенисерка.

На последњем гренд слему сезоне, Отвореном првенству САД, није потврдила добру форму. Иако је била постављена за осмог носиоца, није оправдала улогу фаворита и стала је у трећем колу поразом од Каролине Плишкове са 7:5, 6:4. Ипак, остаје међу 10 најбољих тенисерки на свету.

Нову титулу је освојила на старту азијске турнеје, на турниру Пан Пацифик опен у Токију. У другом колу, после неколико година, побеђује Викторију Азаренку са 6:3, 6:4. Потом је била боља од Луције Шафаржове, долази до 50. победе у сезоне и постаје прва играчица којој је то успела. У полуфиналу је пао и први носилац: Анџелика Кербер – 7:5, 6:3. Шесто финале сезоне и освојена је четврта титула, Ана је савладала другог носиоца Каролину Возњацки са 2:0 (6:2, 7:6(2)).

Последњи турнир на азијској турнеји на коме је играла био је Пекинг. Ивановићева је дошла до полуфинала у коме је поново укрстила рекет са Маријом Шараповом. Рускиња је овог пута победила са 6:0, 6:4.

Завршни турнир сезоне – ВТА турнир у Сингапуру, за најбољих осам играчица. Прво коло је донело је пораз од Серене Вилијамс од 6:4, 6:4. Потом је савладала Јуџин Бушар са 6:1, 6:3. У последњем колу била јој је потребна победа, али максимална против Симоне Халеп. Ана је победила са 2:1 (7:6(7), 3:6, 6:3), што није било довољно за пласман полуфинале, због лошије сет разлике. Годину је завршила на петој позицији ранг-листе. Остварила је од 58 победа – највише победа у једној сезони, што је њен рекорд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару