Еуфорија у Лондону уочи полуфинала

Хрвати, пошто никада нису били светски прваци, кажу да у утакмицу улазе без стреса. За Енглезе је улазак у финиш Мундијала императив.

Највећа криза владе од 1979. године, криза у преговорима око Брегзита, све то данас уопште није важно, јер за неколико сати почиње друга полуфинална утакмица Светског првенства у фудбалу на којој се енглеска репрезентација састаје са репрезентацијом Хрватске.

За читаву једну генерацију у Енглеској то је најважнија утакмица од њиховог рођења, јер је Енглеска последњи пут била у полуфиналу Светског првенства далеке '90. године, када се оно одржавало у Италији.

"Фантастично је колико смо далеко догурали. Током 28 година, колико гледам фудбал, предивно је видети како се земља ујединила. Навијање, када дамо гол или погодимо пенал, чује се миљама унаоколо поготово у Брајтону, где ја живим. Свако раније пуцање пенала је било превише стресно. Никада нисмо добро пролазили са пеналима. Зато је доживети да пре неки дан прођемо на пенале фантастично. Изазвало је велике емоције", каже Глен Тровер, графички дизајнер.

"Веома је узбудљиво. Земља је просто затечена, јер је штампа толико дуго негативно писала о енглеском фудбалу због неуспешног пуцања пенала. Зато су сви затечени, а у политичкој ситуацији таквој каква је, нација је радосна и удружена што је сјајно", рекао је сниматељ Ричард Вилијамс.

Иначе, цене карата у препродаји за ову полуфиналну утакмицу се крећу између хиљаду и пет хиљада фунти. Најбоља места чак премашују цену од невероватних десет хиљада фунти. Зато су кладионице, које дају незнатну предност енглеској репрезентацији, питале своје клијенте шта би урадили када би им неко поклонио карту за полуфинале.

Трећина испитаника је одговорила да би, наравно, лагала на послу да су се напрасно разболели, шестина би била спремна да пропусти венчање најбољег пријатеља, а чак пет посто, што заиста није карактеристично за Енглезе, продало би свог пса како би платило карту за Москву.

А иначе, ако се питате одакле три лава као амблем енглеске репрезентације, то је амблем још од 1872. године, када је Енглеска одиграла прву међународну утакмицу против Шкотске. Амблем је незнатно промењен '49. године, када су скинуте круне са лавова како би се разликовали амблеми репрезентација у фудбалу и крикету.

Али данас то баш и није толико важно. За Енглезе данас је важно само једно, а то је да се фудбал, први пут од 1966, када је Енглеска била првак света, врати кући.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару