"Џака и Шаћири - генијалне будале без политичке сензибилности"

Насловне стране швајцарских медија данас су посвећене победи над репрезентацијом Србије на Светском првенству, али и критици на рачун два швајцарска репрезентативца, Ђердана Шаћирија и Гранита Џаке, оба косовско-албанског порекла.

"Победом од 2:1 над Србијом Светско првенство за нашу репрезентацију постаје турнир без граница, али је славље 'албанским орлом' Шаћирија и Џаке било непотребно и глупо", написао је шеф спортске редакције најтиражнијег дневника "Блик" Феликс Бингесер.

"Играли су свим срцем, али то што нису хладне главе прославили голове, велика је мрља након ове одличне вечери. Провокативно славље 'албанским орлом' као швајцарски навијач може се оправдати као гест два играча које је тешко васпитати. Међутим, да ли ће Фифа то такође тако сматрати, остаје да се види", упозорава он.

"Блик" истиче да треба очекивати да ће овај случај бити истражен, јер минира тежњу фудбалске организације да спорт треба да повезује и интегрише.

"Такве провокације против овог противника, и посебно на овој позорници је само једно - непотребно и глупо", оценио је Бингесер.

"Ноје Цирихер цајтунг" оцењује да Џаки и Шаћирију недостаје политичка сензибилност, наводећи да су својим слављем после постигнутих голова провоцирали српске гледаоце.

"Они су тиме поново подстакли дискусију која је сматрана окончаном, или барем ублаженом".

"Шаћири и Џака, два најталентованија играча ове швајцарске генерације, својом игром одлучили су утакмицу у корист своје екипе, имају тако прецизне ноге као готово нико у тој селекцији. Али њихова политичка сензибилност и друштвена свест су неразвијени. Они су ове вечери могли да пусте само фудбал да 'говори', али су 'говорили' рукама славећи голове, 'културним кодом', који је схваћен од стране српских гледалаца на стадиону и пред телевизијским екранима као провокација", коментар је тог листа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару