Шест ствари које треба да знате о Европском првенству у рукомету

Утакмицама Србија – Белорусија у Грацу (РТС1), односно Немачка – Низоземска у Трондхејму, у четвртак ће почети Европско првенство у рукомету. Најбољи рукометаши са "Старог континента" бориће се у следећих 18 дана за титулу европског шампиона.

Турнир заједнички организују Аустрија, Норвешка и Шведска и то ће бити 14. издање Европског првенства за рукометаше.

Међутим, биће несвакидашње по много чему, а и репрезентација Србије ће после успешних квалификација учествовати и покушати да поправи утисак од пре две године, када је завршила такмичење у другој рунди.

Пред вама је шест ствари које би требало да знате о предстојећем Европском шампионату...

Нова ера европског рукомета

Континентално првенство у Аустрији, Норвешкој и Шведској први пут окупља 24 репрезентације. Европска рукометна федерација (ЕХФ) се крајем септембра 2014. године на конгресу у Даблину одлучила за реформу турнира, на којем је до тада учествовало 16 селекција. Домаћини ће бити градови Беч, Грац, Трондхејм, Гетеборг, Малме и Стокхолм, где ће 26. јануара бити играно финале.

Правила

Наведене репрезентације биће подељене у шест група по четири екипе, одакле ће најбоље две ићи у другу фазу. У случају да тимови имају исти број бодова, прво ће се гледати међусобни скор, потом гол разлика између изједначених тимова, па број постигнутих голова између изједначених тимова и на крају, ако буде било потребе, укупна гол разлика.

Две најбоље екипе пласираће се у такозвану "главну рунду", односно нову шесточлану групу (у једну иду селекције из група А, Б и Ц, док у другу упадају чланови група Д, Е и Ф).

Бодови ће се преносити по стандардном систему са претходних такмичења, у полуфинале ће из новонастале групе ићи две пропласиране репрезентације, док ће трећепласиране играти утакмицу за пето место.

Квалификације за Светско првенство и Олимпијске игре

Места на највећим рукометним смотрама су ограничена, па неће много екипа са Европског првенства моћи да обезбеди пласман на Олимпијске игре у Токију и Светско првенство 2021. у Египту. Тачније, олимпијску визу добиће само нови првак Европе (ако већ није), док ће другопласирани и трећепласирани директно ићи на Светски шампионат.

Млади "Орлови" на великом испиту

Репрезентација Србије на турнир долази у необичном расположењу – састав је подмлађен, у припремним утакмицама резултати нису били добри (убедљиви порази од Француске и Норвешке, па и Египта) , а тим је потресао и омањи скандал, због начина на који је помоћни тренер Недељко Јовановић добио отказ. "Орлови" ће уводну фазу играти у Грацу, где ће им у групи А противници, поред Белорусије, бити још Црна Гора (субота, 18.15) и Хрватска (понедељак, 20.30).

Селектор Ненад Перуничић позвао је тројицу дебитаната на Европско првенство, али верује да је тим сазрео и да је спреман за велики испит.

Ово ће бити пето узастопно учешће наше селекције од осамостаљења, а највећи успех репрезентација Србије направила је 2012. године на домаћем терену, када се окитила сребрном медаљом. Пре тога (2010), као и на два наредна (2014. и 2016), завршавали су такмичење у групној фази, док су корак више направили пре две године у Хрватској, пласманом у другу рунду. Нису успели да је прођу и на крају су заузели 12. позицију.

Пех српских судија

Нажалост, нисмо имали довољно среће да нас, осим рукометаша, представљају и наше најбоље судије. Крајем августа ЕХФ је објавио листу арбитара који ће делити правду на првенству и на њој се нашао српски пар Ненад Николић и Душан Стојковић. Међутим, пред крај године је потврђено да ће наше судије заменити Летонци Зигмарс Сондорс и Ренарс Лицис, пошто Николић није успео да се опорави од повреде зарађене у октобру. Како је правило Европске рукометне федерације да судије увек иду у пару, међу 29 екипа, нажалост, неће бити наше.

Фаворити

Као и увек када су у питању велика рукометна такмичења, у први план се стављају селекције Француске, Данске, Шведске, Немачке, Шпаније... Хрвати такође чекају своју прилику желећи да поправе утисак из 2018, када су као домаћи заузели тек пету позицију. Међутим, "ватрени" имају много проблема, па због повреда неће бити Ивана Мартиновића, Ловреа Михића, Франа Милете и Луке Шебетића. Треба напоменути да је Данска, као светски шампион, већ обезбедила пласман на Олимпијске игре.

Директне преносе Европског првенства у рукомету можете пратити на РТС-у.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару