Србија креће из Граца уз директне преносе на РТС-у

Европски шампионат за рукометаше одиграће се 9. до 26. јануара у Аустрији, Норвешкој и Шведској. Репрезентација Србије наступа у групи А и своје мечеве прве фазе такмичења играће у Аустрији, у Грацу против селекција Белорусије, Црне Горе и Хрватске.

Биће то 14. издање Европског првенства у рукомету, на којем ће наступити укупно 24 репрезентације подељене у шест група са по четири тима.

Србија ће на старту такмичења, у првом колу групе А играти против репрезентације Белорусије 9. јануара од 20.30 часова.

У другом колу изабраници Ненада Перуничића одмериће снаге са Црном Гором 11. јануара од 16.00 часова.

У последњем, трећем колу групе А, Србија ће се састати са Хрватском, 13. јануара од 18.15 часова.

Све утакмице наше репрезентације моћићете да пратите директно на програмима РТС-а, а коментатор ће бити Немања Матић.

Мечеви групе А играју се у дворани Грац капацитета 6 000 места.

По две најбоље репрезентације из сваке групе проћиће у наредну рунду надметања, где ће се формирати две нове групе са по шест екипа. 

Тимови који наставе такмичење, преносиће у други круг само бодове освојене против екипе из групе која је такође прошла у другу фазу турнира, док се бодови освојени против тимова који су елиминисани, не преносе у наставак такмичења.

У новоформираној групи 1 наступиће по два најбољепласирана тима из група А, Б и Ц, док ће у групи 2 играти по две првопласиране екипе из група Д, Е и Ф.

За наш национални састав је најважније то што ће се мечеви у новоформираној групу 1 играти у Бечу, тако да наш тим неће напуштати Аустрију уколико прође у другу фазу турнира.

Утакмице у новоформираној групи 2 играће се у Шведској, у Малмеу.

У саму завршницу, то јест у полуфинале, проћиће по две најбоље екипе из новоформираних група, док ће трећепласирани тимови из група 1 и 2 играти меч за пето место. Све утакмице завршнице Европског првенства играће се у Теле 2 Арени у престоници Шведске, Стокхолму, где ћемо добити и европског првака.

Само ће победник Европског шампионата обезбедити пласман на Олимпијске игре у Токију наредне године, док ће три првопласирана тима обезбедити пласман на Светско првенство које ће се 2021. одиграти у Египту.

Титулу шампиона Европе браниће Шпанија, која је на Европском првенству у Хрватској 2018. у финалу савладала Шведску са 29:23.

Међу највећим фаворитима су и актуелни светски и олимпијски шампиони, Данци, као и актиелни вицешампион Олимпијских игара у Рио де Жанеиру и трећепласирана екипа са претходног Европских и Светског шампионата, Француска.

Домаћини турнира, Норвежани и Швеђани такође су међу фаворитима за висок пласман, баш као и Хрватска.

Наша селекција, предвођена селектором Перуничићем, своју шансу тражиће стрпљиво и из другог плана.

Што се историјата тиче, Швеђани су најуспешнина земља свих времена на Европским првенствима са пет медаља, од којих су четири златне.

Французи имају такође пет медаља, али три су златне, док су Данци шест пута до сада били на подијуму, али само два пута за пехаром намењеним шампиону старог континента.

Србија од независности, има само једно сребро освојено 2012. када је наша земља била домаћин Европског шампионата.

Група А:
Србија
Хрватска
Црна Гора
Белорусија

Група Б:
Чешка Република
Северна Македонија
Аустрија
Украјина

Група Ц:
Шпанија
Немачка
Летонија
Холандија

Група Д:
Француска
Норвешка
Португалија
Босна и Херцеговина

Групе Е:
Данска
Мађарска
Исланд
Русија

Група Ф:
Шведска
Словенија
Швајцарска
Пољска

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару