Читај ми!

Мајкл Фелпс, човек који исписује историју

Амерички пливач Мајкл Фелпс освојио је пету златну медаљу у Рију у штафети 4x100 метара мешовито. Фелпсу је то 23. златна олимпијска медаља, а биће му посебно драга јер су Американци временом 3:27,95 поставили нови олимпијски рекорд у овој дисциплини и освојили укупно 1001. златну олимпијску медаљу рачунајући све спортове.

Мајкл Фелпс је пливао делфин деоницу са Рајаном Марфијем, Кодијем Милером и Нејтаном Ејдријаном. Новом рекорду је највише допринели Рајан Марфи који би поставио нови светски рекорд леђним стилом да се није радило о штафети и Фелпс који је своју деоницу испливао у времену 50,33 секунду брже од директног конкурента Енглеза Џејмса (51,35). Милер у деоници прсно и Ејдријан у слободном стилу, успели су да сачувају стечену предност.

Сребрну медаљу освојила је репрезентација Велике Британије, док је бронзано одличје припало селекцији Аустралије.

Посебан куриозитет је то да је уз ово освајање медаље везан читав низ готово невероватниг чињеница које су исписале историју спорта. Попут постављеног новог рекорда у штафети, 1001. златна олимпијска медаља за САД, а онда се отвара поглавље о Мајклу Фелпсу...

Пета златна медаља у Рију и укупно 23. златна медаља на олимпијским играма. Апсолутни рекорд од постанка Олимпијских игара по броју освојених медаља, јер у својој колекцији Фелпс тренутно има две бронзе, два сребра и 23. златна одличја. До ове године и фелпсовог низа од пет злата, рекорд у броју укупно освојених златних медаља држaо је 2168 година Леонидас са острва Родоса који је био најуспешнији олимпијац свих времена. Фелпс се сада изједначио са њим по броју освојених злата у појединачним дисциплинама...

На Играма у Олимпији на Пелопонезу Леонидас је између 164. и 152. године пре нове ере побеђивао у тркама на један стадиј (192 метра и 27 центиметара), на два стадија - "диаулос" (384 метра и 52 центиметра) и у трчању у пуној ратној опреми. Побеђивао је на свакој од четири Олимпијске игре и то по три пута. Изборио је 12 победа, што би данас било 12 златних олимпијских медаља.

Фелпс је раније најавио да ће му Олимпијске игре у Рију бити последње такмичење на којем је наступао, тако да ће ово вероватно бити најупечатљивији опроштај једног спортисте који је својим резултатима обележио читаву историју Олимпијских игара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару