Олимпијске игре су почеле!

Почињу Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, прве на територији Јужне Америке. Програм церемоније отварања се држи строго (и врло успешно) у тајности. Током нешто више од две седмице такмичиће се 10.500 спортиста из 206 земаља у 306 дисциплина. Биће ово и прве Игре на којима ће учествовати тим избеглица. О безбедности ће се старати око 85.000 војника и полицајца – двоструко више него у Лондону пре четири године. Заставу Србије на отварању носиће Ивана Анђушић Максимовић.

4.58 – Олимпијски пламен сада гори у Рио де Жанеиру! Коначно га је упалио Вандерлеј Лима (и тако отклонио многе недоумице), маратонац који је доживео да га навијач нападне на Олимпијским играма 2004. године, док је водио. На крају је освојио бронзу.

4.45 – Много је оваквих призора било вечерас.

4.00 – Делегација домаћина...

3.52 – По први пут у историји, на Олимпијским играма такмичиће се и тим избеглица, њих десеторо. Огромне су овације добили у Рио де Жанеиру!

3.31 – Српска делегација, предвођена Иваном Анђушић Максимовић, представила се светској публици. А сад, поход на медаље!

3.29 – Делегација Америчке Самое успела је чак да стигне и да изведе мали перформанс.

3.20 – Прелепи поглед на прелепи догађај...

3.08 – Енди Мари је рекао да ће му чин ношења заставе Велике Британије на отварању Олимпијских игара бити најлепши у каријери. Заиста делује као да је уживао...

2.55 – Најбољи олимпијац свих времена (Мајкл Фелпс) предводи најбројнију делегацију у Рио де Жанеиру (560 такмичара). Имајући у виду ситуацију у којој се нашла делегација Русије, Американци ће са Кинезима по свој прилици водити борбу у збирном билансу медаља.

2.40 – Делегација Кине...

2.32 – Заставу Немачке носио је стонотенисер Тимо Бол.

2.10 – Делегација Аргентине. Синоћ су њихови фудбалери поражени од Португалије (2:0), што је први пораз "Албиселестеа" на Олимпијским играма после 12 узастопних тријумфа. Да подсетимо, на Олимпијским играма, у фудбалу, учествују играчи који немају више од 23 године.

2.00 – Делегација Грчке...

1.51 – Почиње дефиле олимпијаца! Сваки тим се најављује на француском и енглеском језику - двема званичним језицима Међународног олимпијског комитета.

1.49 – Агенција Ројтерс јавља да ће Олимпијску бакљу упалити Густаво Куертен – познати бразилски тенисер и велики навијач Новака Ђоковића.

1.41 – Након забаве и карневала, скренута нам је и пажња на озбиљан (наозбиљнији) проблем са којим се човечанство суочава данас - глобалним загревањем. Емисије угљен-диоксида, неконстролисане, загревају нашу планету, топе полове и подижу нивое море. Поједини научници сматрају да би ниво мора до краја 21. века могао да порасте и до пола метра. Као симболичан знак борбе против овог проблема, олимпијци ће добити семенке дрвећа, које ће посадити.

1.32 – А ту је и Жизел Бундшен (била је ту и на отварању Светског првенства у фудбалу, наравно и њеног омиљеног спорта, без обзира на професију супруга). Она шета уз култну нумеру "Девојка са Ипанеме".

1.30 – Бразилци верују да браћа Рајт нису први људи који су летели направом тежом од ваздуха (балони и цепелини се не рачунају, дакле), већ да је то био Алберто Сантос-Думонт, њихов сународник. Сантос-Думонт је измислио авион, а не браћа Рајт, који су само имали бољи ПР.

1.25 – Приказ урбанизације Бразила, у сегменту названом "Метрополис". Кроз читав сегмент воде нас извођачи (тешко је наћи праву реч) паркура.

1.15 – Након микроба и једноћелијских организама, представљених у уводном сегменту, сада су на подијуму (Маракана је сада један велики подијум) извођачи који представљају народе који су колонизовали у Бразил или доцније емигрирали у њега.

1.10 – Тема првог дела била је "рађање живота". Прикладно, опет се чини, за земљу са биодиверзитетом разноврсним какав има Бразил.

1.05 – Програм церемоније се састоји из три дела.

1.00 – Церемонија свечаног отварања је почела! 

0.59 – Главни део свака церемонија јесте такозвана Парада нација. Према, усудићемо се да кажемо прикладној традицији, тим Грчке излази први. За њима излазе остале селекције, по реду алфабета земље домаћина. Када смо код домаћина, он иде на зачељу колоне. Србија је 174. по реду.

00.50 – Два великана европске кошарке...

00.48 – Стадион на којем ће се играти одбојкашки мечеви је место на којем се спортисти припремају да изађу на Маракану.

00.45 – Ово ће бити прве Игре на којима ће учествовати такмичари и такмичарке рођени у 21. веку. 

00.35 – Организатори су нам дали мали увид, sneak peek рекли би у Холивуду, онога што нас очекује...

00.30 – На постави сакоа у којима ће шетати спортисти из Аустралије исписани су сви освајачи златних олимпијских медаља из ове земље. Икада!

00.15 – Од 1920. године, голубице су пуштане у ваздух непосредно након паљења пламена, као симбол мира. Са овим се престало 1988. године, након што су неке птице спаљене тим олимпијским пламеном.

00.10 – Прве модерне Олимпијске игре одржане су 1896. године, али прва церемонија отварања одржана је тек на играма у Лондону 1908. године.

00.00 – Нисмо се шалили у вези са бројем припадника органа реда и мира...

23.55 – Николас Батум, Тони Паркер и Жофре Ловерњ су уживали и бразилском сунцу уочи отварања Игара. Француски кошаркаши представљају једног од главних ривала које ће Србија имати у борби за једну од медаља.

23.50 – Маскота Олимпијских игара Винисијус (лево, представља фауну Бразила) и маскота Параолимпијских игара Том.

23.40 – Међународни олимпијски комитет забранио је производњу, коришћење и објављивање на интернету било каквог графичког анимираног формата. Стога са церемоније отварања, као и са борилишта током читавог тока такмичења, неће бити могуће видети популарне гифове или вајнове.

23.35 – Рафаел Надал и део шпанске делегације...

23.30 – Чаба Силађи испратио другове на церемонију отварања.

23.15 – Овако изгледају медаље за најбоље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. Надамо се да ће што више њих завршити око вратова спортиста из Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару