Стјепановић: Желим да урадим нешто о чему ће се причати

Најбољи српски пливач Велимир Стјепановић рекао је да једва чека да почну Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, као и да ће се потрудити да оствари резултат о коме ће се причати годинама касније, баш као што је урадио и Милорад Чавић.

"Прва олимпијска трка коју памтим да сам гледао била је пре осам година, у четири ујутро, када су се Милорад Чавић и Мајкл Фелпс такмичили на 100 метара лептир у финалу Пекинга. Имао сам 15 година. Сећам се сваког момента, па и оног када је одлучено да Фелпс победи, иако је Милорад стигао први. Људи и даље причају о тој трци, осам година касније, а и на мене је оставила снажан утисак. Потрудићу се да у Рију и сам напишем историју и направим нешто о чему ће људи такође да говоре годинама касније", рекао је Стјепановић у Бразилу.

Стјепановић је раније стигао у Бразил и припрема се у месту Уберландија. У Рио долази 3. августа, 5. је отварање, а већ 6. августа, у суботу, учествује у трци на 400 метара слободно. Само дан касније, на његов 23. рођендан, на програму су квалификације и полуфинале у трци на 200 метара краул. У понедељак је финале у тој дисциплини.

У уторак, 9. августа Стјепановић плива квалификације и полуфинала на 100 метара слободно, а финала су заказана за среду, 10. август.

Конкуренција у свим дисциплинама је јако велика, чега је Стјепановић свестан.

"Огромна је конкуренција у свим дисциплинама у којима се такмичим. Биће велика борба уопште да се уђе у финале. Можда то многи не разумеју, али одлучују делићи секунде. Ту су главни ривали Камерон Мекивој, Паул Бидерман, Џејмс Гај, Сун Јанг, Хантер Хас, Томас Фрејзер Холмс... Има их много. У исто време, знам да људи у Србији много очекују од мене и да би волели да освојим барем једну медаљу. Покушавам на све то да гледам позитивно, да ме не оптерећује притисак. Урадићу најбоље што могу и једва чекам да почнем да се тркам", рекао је српски пливач.

Стјепановић је на Играма у Лондону био шести у финалу на 200 метара лептир, али је рекао да му је само учешће много значило.

"Било је то сјајно искуство, много сам сазрео на том догађају. Упознао сам и Новака Ђоковића, доживео церемонију отварања, прошао много тога, схватио колико публика и атмосфера могу да вас подигну. Такмичио сам се као 18-годишњак, на 200 метара лептир, и нико није очекивао ни да ћу ући у финале, а био сам шести на крају", рекао је он.

Амбиције су му сада другачије, као и приоритети.

"Овог пута финале је мој први циљ, а тамо ћу учинити све за што брже време. Ипак, 400 метара ће ми послужити као својеврсно загревање за 200 метара које ми је централни фокус у Рију и где желим да покажем колико могу. Не треба се надати чудима ни на 100 метара, јер је та трка већ петог дана у низу, бићу прилично уморан, али потрудићу се барем да оборим национални рекорд у тој дисциплини", рекао је Стјепановић.

Упркос томе што је најавио да ће се повући после Лондона, најуспешнији олимпијац и пливач свих времена Мајкл Фелпс поново ће учествовати на Олимпијким играма.

"Пето учешће на ОИ, 22 медаље, од чега 18 злата, то су подаци за дивљење. Фелпс је амбасадор овог спорта и заслужан је за популарност пливања на глобалном нивоу. Некако ми је и драго што нећу учествовати на 200 метара лептир јер нећу морати да се тркам против њега. Шалу на страну, у тој трци ће бити јако узбудљиво, ту су још Чад Ле Клос, Ласло Чех и други, али ипак очекујем нову победу Фелпса", рекао је Стјепановић.

Млади пливач је и велики љубитељ спорта и посећује спортске догађаје кад год може. На питање кога би волео да упозна у Рију и који догађај би волео да гледа, није имао ни мало дилеме.

"Јусеин Болт! Нисам га срео до сада, а увек ми је био један од спортских узора. Мислим, има ли неко ко се не диви овом човеку? Волео бих и да погледам његову трку на 100 метара ако будем у прилици", рекао је Стјепановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару