Читај ми!

Валијева се спрема за наступ и чека одлуку суда, истрага проширена и на чланове тима

Камила Валијева, олимпијска шампионка из Пекинга у уметничком клизању, наступаће под редним бројем 26 у кратком програму за даме који је на програму 15. фебруара. У међувремену, Светска антидопинг агенција (ВАДА) наложила је проширење истраге и на чланове њеног тима, с обзиром на то да је такмичарка малолетна.

Валијева ће, уколико одлука Суда за спортску арбитражу буде позитивна, наступати прва од руских такмичарки, пошто је Александра Трусова добила редни број 28, док ће Ана Шчербакова клизати одмах после ње, као двадесет и девета, пренеле су Риа новости.

Олимпијска шампионка, која је у Пекингу постала прва жена која је извела четвороструки окрет на једном званичном такмичењу, и даље не зна да ли ће наступати у кратком програму јер чека одлуку ЦАС-а.

Валијева је непосредно након што је са Русијом освојила екипно такмичење у уметничком клизању суспендована због позитивног теста на триметазидин, урађеног 25. децембра 2021. године. У међувремену је два пута тестирана – на Европском првенству у Талину, где је доминантно освојила златну медаљу, као и пред почетак Игара у Пекингу. Оба теста била су негативна.

Руска антидопинг агенција (РУСАДА) је укинула суспензију, алу су Међународни олимпијски комитет (МОК), Светска антидопинг агенција (ВАДА) и Међународна клизачка унија (ИСУ) затражили да случај оде на Суд за спортску арбитражу (ЦАС).

Коначну одлуку Арбитражни суд саопштиће у понедељак 14. фебруара, наведено је у саопштењу.

Иначе, Валијева је у недељу одрадила тренинг, имала је један пад после којег је лед напустила у сузама, али остаје највећа фавориткиња за златну медаљу у појединачном такмичењу.

Тренери и лекари Валијеве под истрагом

Док се чека одлука о наступу, ВАДА је затражила од свог независног обавештајног и истражног одељења да прошири истрагу на тренере, лекаре и друге одрасле особе који воде рачуна о 15-годишњакињи.

На испитивању ће се наћи троје тренера – Етери Тутберидзе, Сергеј Дудаков и Данил Глеикенгауз, као и тимски доктор Филип Шветскиј и физиотерапеут. Разлог је коришћење триметазидина, супстанце која се користи у лечењу ангине пекторис, а која је на листи забрањених због тога што јача рад срца и тиме подиже физичку ефикасност.

У саопштењу послатом Ројтерсу, ВАДА је наговестила и да је Руска антидопинг агенција већ започела истрагу Камилиног тима због чињенице да је малолетна.

Тутберидзе, најтраженија тренерка уметничког клизања у Русији, није одговорила на питања Ројтерса, али је у суботу на Руској националној телевизији изјавила да је убеђена да је Валијева "чиста и невина".

Са 15 година, девојчица из Казања је једна од најмлађих спортиста позитивних на недозвољене супстанце на Олимпијским играма, што је изазвало гнев и питања о улози одраслих у њеном животу и каријери, као и континуираном присуству руског допинга у међународном спорту.

МОК је 2010. основао комисију за истраге тимова спортиста који су током двехиљадитих имали позитивне налазе, са посебним нагласком на тестирања узорака са претходних Игара.

Руски допинг скандал подржан од државе након Олимпијских игара у Сочију 2014. учинио је очигледнијим да спортисти често нису деловали сами, већ их је подржавала шира мрежа, укључујући медицинске раднике, тренере, агенте, породицу и пријатеље.

Комисија може да казни појединце за бројне прекршаје који укључују допинг, неспортско понашање и узнемиравање. Санкције могу бити од укора до трајног искључења са Олимпијских игара.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару