Успех Јамајке променио врхунску атлетику

Успех атлетичара са Јамајке један је од најснажнијих утисака са Олимпијских игара у Пекингу, а поред постизања врхунских резултата, спортисти из те земље показали су да умеју и добро да се забављају.

После великог броја допинг скандала који су у последњих неколико година потресли атлетику, успех Јусеина Болта и осталих Јамајчана поправио је пољуљани углед "мајстора са тартан стазе".

Слика јамајчанских атлетичара који су победе прослављали плешући по стази, обишла је свет и представља потпуну супротност уздржаном и конзервативном понашању већине осталих атлетичара.

На Јамајци успеси њихових атлетичара прослављени су у карневалској атмосфери, у којој су људи у колонама плесали по улицама, истичући да су веома поносни.

Тренер репрезентације САД, која је потпуно подбацила на Играма у Пекингу, Боб Керси изјавио је да су атлетичари те земље изгубили поштовање према свом спорту.

"Надам се да ће амерички атлетичари поново почети да поштују спорт у којем се такмиче. Раније смо и ми имали тај осећај, али последњих година као да је нестао. Јамајчани обожавају атлетику", рекао је Керси.

Сјајним резултатима у Пекингу атлетика је на Јамајци коначно преузела примат од фудбала и крикета. Успех Јамајке има, међутим, и међународни значај за атлетику, која је опет постала један од најатрактивнијих и најзабавнијих спортова.

Болт и његове колегинице Шели Ен Фрејзер, Мелејн Вокер и Вероника Кембел Браун сваку победу прославили су на атрактиван начин, а на њиховим лицима било је уочљиво да потпуно уживају у послу којим се баве.

Златне медаље и светски рекорди Јамајчана имаће и велики маркетиншки утицај, пошто се сада очекује да спонзори поново почну да нуде велике уговоре атлетичарима.

За Јамајку успех у Пекингу могао би да представља само почетак дугачког периода доминације у светским оквирима.

Иза Болта и његових колега долази велики број младих атлетичара, који су већ почели да бележе одличне резултате у својим категоријама.

Млади Декстер Ли (17) раније ове године освојио је титулу светског јуниорског првака у трци на 100 метара, док је Никел Ашмеаде био други на 200 метара.

"Показали смо свету да је Јамајка права земља спринтера. Имамо много добрих тркача и корако по корак преузимамо примат у свету", рекла је Кирон Стјуарт, освајачица две медаље на Олимпијским играма у Пекингу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару