Болт се поигравао са конкурентима

Јамајчанин Усеин Болт истрчао је једну од најневероватнијих трка на 100 метара у историји и не само да је освојио златну медаљу и оборио сопствени светски рекорд, већ се са најбољим спринтерима света поигравао као са децом.

Знало се и пре такмичења да је Болт главни фаворит за златну медаљу, али нико није могао да претпостави да био до тријумфа могао да дође на такав начин. На око 20 метара пре циља он је почео да се окреће лево и десно, а потом и да слављенички маше рукама.

На тај начин је највероватније пропустио прилику да оствари време можда и испод девет и по секунди, али му то ни најмање није сметало да након проласка кроз циљ почне да игра у ритму реге музике, коју су организатори пустили на разглас.

Финална трка остаће упамћена и по томе што су чак шесторица атлетичара трчали брже од десет секунди, што до сада није забележено.

Епилог свега био је нови светски рекорд Болта у времену 9,69, што је за три стотинке боље од његовог досадасњег рекорда постављеног 31. маја у Њујорку. У сенци феноменалног Јамајчанина остали су Ричард Томпсон из Тринидад и Тобага, који је био други у времену 9,89, и Американац Валтер Дикс, који је са 9,91 освојио бронзану медаљу. Колико је трка била брза, може се видети и из податка да је бивши светски рекордер Асафа Паул из Јамајке заузео тек пето место, а готово је невероватно да у финалу уопше није било места за првака света Американца Тајсона Геја. После данашњег успеха, Болт би могао да постане први спринтер после Карла Луиса 1984. године који ће тријумфовати на 100 и 200 метара. Његова права дисциплина је управо 200 метара, а 100 метара је почео да тренира тек прошле године.

У првом финалу дана Рус Валериј Борчин приредио је изненађење победивши у брзом ходању на 20 километара испред троструког првака света и олимпијског шампиона из 1996. године Џеферсона Переса из Еквадора. Бронзана медаља припала је Аустралијанцу Џареду Таленту, док је шампион из Атине, италијан Ивано Брунети био пети.

Најбоља седмобојка је Украјинка Наталија Добринкса и она је наследница славне Швеђанке Каролине Клуфт, која је од 2002. до 2007. године освојила све трофеје и више се не такмичи у тој дисциплини. У Украјину је отишла и сребрна медаља, а освојила ју је светска првакиња Људмила Блонска, док је бронза припала првакињи Америке Хејли Фонтен.

Новозеланђанка Валери Вили титули првакиње света данас је додала и олимпијско злато и то је прва златна медаља за ту државу откако је 1976. године Џон Вокер тријумфовао на 1.500 метара. Вили је читав посао завршила већ у првом хицу када је бацила 20,56, што јој је лични рекорд.

Породица Михневич данас је освојила и друго одличје. Након што је јуче Андреј био трећи у бацању кугле, данас је његова супруга Наталија освојила сребрну медаљу резултатом 20,18.  Белорусији је припала и бронзана медаља, а освојила ју је Надежда Остапчук, чији је најбољи резултат износио 19,86 метара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару