Читај ми!

Воштани спортисти

Када препознати успешног спортисту? Да ли по томе када победи у финалу, када освоји медаљу или трофеј, или када пун стадион кличе његово име? Изгледа да није ништа од тога. Спортиста постаје бесмртан тек када његов лик направе од воска. Ево неких од спортских звезда који су добили своје воштане реплике.

Трој Палумалу, момак који већ осам пуних година игра за Питсбург Стилерсе. У току своје каријере шест пута се нашао у ол-стар тиму, са Стилерсима је освојио два Супербоула, а прошле године је проглашен и за најбољег одбрамбеног играча. Све то довољно је да његов лик добије воштану реплику.

Коби Брајант, звезда NBA лиге, најбољи играч Лос Анђелес Лејкерса, пет пута освајач NBA прстена, 13 пута учесник ол-стар мечева итд... Неки га називају најбољим кошаркашем у историји, наравно уз онај обавезни додатак – после Џордана. Јасно је да је Кобију, бар оној воштаној верзији, место у музеју.

Аустријски скијаш Херман Мајер, популарни Херминатор, четири пута је освојио Светски куп, три Светска шампионата и два олимпијска злата. Овај скијаш је постао омиљен код навијача када је после страшног искакања са стазе на спусту на Олипмпијади у Нагану, само неколико дана касније поново ишао у трку и освојио златну медаљу.

Дирк Новицки је, ван сваке сумње, најуспешнији европски кошаркаш који је играо у NBA лиги. Овај Немац предводио je Далас Мавериксе прошле сезоне до шампионског прстена, а проглашен је и за MVP играча финалне серије. За најкориснијег играча лиге проглашен је 2007. године, а десет пута је наступао на ол-стар утакмицама. Све то довољно је да заслужи место у кући воштаних фигура.

Најбољи бициклиста свих времена, седмоструки освајач Тур де Франса, човек који се вратио после победе над канцером, Ленс Армстронг, заслужио је да његов лик преточе у воштану фигуру. Ипак, Армстронг се последњих неколико година налази под истрагом у вези са допингом, а уколико се оптужбе покажу као тачне, онда ће се распасти једна од највећих америчких спортских бајки. До тада, Ленс остаје најбољи бициклиста свих времена.

Енди Мареј је доскора био четврти тенисер света, а победама на последњих неколико турнира најавио је да може бити први – наравно, иза Новака Ђоковића. Питање је како је могуће да је Мареј заслужио воштану фигуру пре Нолета, али одговор је очигледан. Па, нећемо да дозволимо да најбољи тенисер света има само воштану реплику, очекујемо да једног дана, због свега што је урадио, лик Нолета излију у бронзи или неком квалитетнијем материјалу.

Када је дошао у NBA лигу сви су му се подсмевали. Видети кинеског кошаркаша била је реткост, а посебно ако је такав кошаркаш први пик на драфту. Ипак, када је Јао Минг заиграо за Хјустон Рокитсе свим скептицима је запушио уста. Сјајни момак и још бољи кошаркаш постао је један од најбољих центара лиге. Нажалост, проблеми са повредама спречили су га да пружи још више. Јао Минг се ове године повукао, али његове игре у NBA лиги остаће вечно упамћене, бар преко воштане фигуре која је у природној величини, тачније 229 центиметара.

Дејвид Бекам, шта више рећи о њему? Момак који је испунио све животне снове. Рођен је у Лондону, фудбалску славу стекао у Манчестер Јунајтеду, оженио се бившом "спајсицом", Викторијом, сада отаљава посао "преко баре" за Лос Анђелес Галактикосе и живи животом холивудске звезде. Због њега чак и у Америци коначно знају да је фудбал спорт који се не игра јајастом лоптом и рукама. Ако су неке воштане фигуре изненађење, Бекамова сигурно није.

Серена и Венус Вилијамс, црни бисери белог спорта, играчице које су у последој деценији можда оставиле и најдубљи траг у женском тенису. На терену Серена делује немилосрдно, према противницама, али ван терена важи за веома умиљату особу. Са освојених 13 гренд слемова и сингл конкуренцији и 12 у дублу има резултат који ће ретко ко достићи. Њена воштана реплика је савршена.

Тони Паркер, још један Европљанин који је доказао Американцима да се и на Старом континенту игра сјајна кошарка. Осим три NBA титуле и три учешћа на ол-стар мечевима, тамнопути Француз успео je да заведе, и ожени, једну од "очајних домаћица", Еву Лонгорију. Истина да је њихов брак сада прошлост, али то не умањује Паркерову славу.

Француска тенисерка Амели Морезмо полако али сигурно пада у заборав. Ипак, док је била активна, Францускиња се на терену истицала борбеношћу и снажним ударцима на којима би јој позавиделе и мушке колеге. Амели сада ужива у пензији, али воштана фигура са њеним ликом подсећаће љубитеље тениса и на tу велику играчицу.

Када играш за Барселону и шпанску репрезентацију, име на бесмртним страницама спортске историје је загарантовано. Давид Виља, освајач свега што се могло освојити са Барсом и националним тимом, одавно се нашао у друштву "бесмртних". Воштана фигура само ће подсећати неке будуће генерације на изузетног голгетера.

Све што је написано за Виљу важи и за Инијесту. Мотор Барселоне и шпанске репрезентације, својим играма, често зна да у сенку баци и невероватног Месија. Инијеста за сада има воштану фигуру, али нема сумње да ће у Шпанији правити бисте са његовим ликом.

Капитенска трака Ливерпула је "свети грал" енглеског фудбала, а фудбалер који има част да је носи око руке ужива статус полубожанства у том граду. Све tо има тренутни капитен "црвених" Стивен Џерард.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи