Сензационална Нађа Хигл освојила злато

Нађа Хигл освојила златну медаљу на Светском првенству у Риму. У трци на 200 метара прсно све је изненадила и победила резултатом 2:21,62 минута.

Фантастичан успех Хигл је остварила у скоро невероватној трци. Дуго је водила Американка Ребека Сони, која је после 150 метара имала у рукама и светски рекорд.

Сони је, међутим, посустала у финишу трке, а Хигл је неочекивано повукла напред и на крају се окитила златном медаљом.

Нађа Хигл је без сумње једно од највећих изненађења на такмичењу у Риму. Овим резултатом, млада пливачица из Србије поставила је нови европски рекорд и постала  прва репрезентативка наше земље којој је тако нешто пошло за руком.

Нађа је деловала скоро одсутно после изласка из базена, признајући да никако није очекивала да ће надмашити велике фаворите.

"Само сам желела да испливам своје најбоље време. У мојој глави је било зацртано само то и само о томе сам размишљала. Изненађена сам, признајем да нисам очекивала овакав успех", изјавила је сада већ првакиња света.

Када је за њен подвиг чуо Милорад Чавић, само је одмахнуо главом у неверици.

"Немам речи, па то је заиста фантастично. Не могу да поверујем да је освојила златну медаљу. Ето, то је још један доказ да се у репрезентацији Србије одлично ради и да све чинимо да достојно репрезентујемо своју земљу", изјавио је најбољи српски пливач.

Хигл је финалну трку испливала на најбољи могући начин. Није се залетела као Американка Ребека Сони, која је после 120 метара имала "у рукама" и светски рекорд, већ је одржавала прикључак са водећима чувајући снагу за финиш трке. Њена тактика се показала сјајном, јер је у последњих 30 метара правовремено појачала ритам и на крају престигла и актуелну светску рекордерку, Канађанку Енмеј Пирс.

Када је објављен коначан пласман, општем изненађењу није било краја, али су сви морали да признају да злато ипак припада - Србији. Резултат Нађе Хигл од 2:21,62 минута биће уписан златним словима у историју српског пливања.

Хигл је рођена 2. јануара 1987. године у Панчеву. Њени најзначајнији резултати до сада су били освајање 15. места на 200 метара прсно, односно 20. на 100 метара прсно на светском првенству 2008. у Манчестеру, освајање 25. места на 200 метара прсно на европском првенству 2006. у Будимпешти и 23. места на 100 метара прсно на европском првенству у Дебрецину.

На јуниорском првенству Европе 2003. у Глазгову заузела је 16. место на 200 метара прсно, а освајала је одличја на Олимпијадама младих и првенствима Балкана.

Првакиња је Србије на 100 и 200 метара прсно.

Резултати трке у Риму:
1. Нађа Хигл (Србија) 2:21.62
2. Енмеј Пирс (Канада) 2:21.84
3. Мирна Јукић (Аустрија) 2:21.97
4. Ребека Сони (САД) 2:22.15
5. Рие Канету (Јапан) 2:23.03
6. Нанака Тамура (Јапан) 2:23.12
7. Марта Меккејб (Канада) 2:23.36
8. Јолин Хостман (Шведска) 2:23.62

Нађа Хигл има 22 године, недавно је на Универзијади освојила две медаље.

Број коментара 312

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару