Вучковић и даље у врху

У осмом колу појединачног првенства Европе у шаху, које се одржава у Ријеци, Бојан Вучковић је црним фигурама ремизирао са Шпанцем Франсиском Ваљехом Понсом и три кола пре краја задржао одличне шансе да се пласира на Светски куп и укључи у циклус такмичења за првака света.

Репрезентативац Србије сада има шест поена и налази се на деоби петог до 17. места, а пласман на Светски куп обезбедиће 32 најбоља учесника шампионата Европе. У наредном колу имаће црне фигуре против Владимира Акопијана из Јерменије.

Шансе да се пласира на Светски куп има и Роберт Маркуш, који је данас као бели поделио поен са енглеским велемајстором Мајклом Адамсом и са пет и по поена налази се на деоби 18. до 50 места. Његов противник сутра ће бити Рус Јевгениј Томашевски.

Међу 32 најбоља можда би могли да се пробију и Никола Седлак, Бранко Дамљановић и Горан Тодоровић, али би им за то била потребна бар два и по, а можда и сва поена из последње три партије, што неће бити лако остварљиво.

Од наших шахисткиња, за пласман на Светски куп боре се Ирина Чељушкина и Марија Манакова. Чељушкина је у осмом колу црним фигурама победила Словакињу Алену Мрвову, док је Манакова, такође као црна, савладала Рускињу Јулију Громову.

После осмог кола, обе имају по пет поена и налазе се на деоби 25. до 47. места. Чељушкина ће сутра у деветом колу белим фигурама играти против Аустријанке Еве Мозер, док ће Манакова имати предност почетног потеза против Холанђанке Жаоквин Пенг.

Резултати наших шахиста у осмом колу:

Мушкарци: Франциско Ваљехо Понс (Шпанија) - Бојан Вучковић реми, Роберт Маркуш - Мајкл Адамс (В. Британија) реми, Борис Грачев (Русија) - Александар Ковачевић 1:0, Георг Мајер (Немачка) - Никола Седлак реми, Драшко Бошковоћ - Хрвоје Стевић (Хрватска) 0:1, Марин Босиочић (Хрватска) - Горан Тодоровић 0:1, Торстен Шарбак (Немачка) - Бранко Дамљановић 0:1, Драган Шолак - Јанез Барле (Словенија) 1:0, Ралф Буш (Швајцарска) - Синиша Дражић реми, Мирослав Тошцих - Вахе Багдасаријан (Јерменија) 1:0, Василиј Недилко (Украјина) - Здравко Чиврић 1:0, Александар Бакин (Русија) - Предраг Бодирога 0:1.

У вођству је Бадур Јобава из Грузије са 7 поена, а пола поена мање имају Захар Јефименко (Украјина), Иван Соколов (БиХ) и Јан Непомнијачи (Русија).

Вучковоћ се са 6 поена налази на деоби петог до 17. места, а Маркуш са 5,5 поена на деоби 18. до 56. места. Седлак, Дамљановић и Тодоровић имају 5 поена, Ковачевић и Шолак 4,5, Дражић и Тошић 4, Бошковић и Бодирога 3,5 и Чиврић 3 поена.

Жене: Алена Мрвова (Словачка) - Ирина Чељушкина 0:1, Јулија Громова (Русија) - Марија Манакова 0:1, Наташа Бојковић - Викторија Тарасова (Русија) реми, Сандра Ђукић - Ангела Борсук (Израел) 1:0, Рајна Шаргач (Хрватска) - Љуља Дрљевић реми.

У вођству су Моника Соћко (Пољска) и Викторија Цмилите (Литванија) са 6,5 поена, а пола поена мање имају Антоанета Стефанова (Бугарска), Ана Музичук (Словенија), Татјана Косинцева (Русија), Нино Хурцидзе (Грузија), Транг Хоанг Танх (Мађарска), Пија Крамлинг (Шведска), Наталија Жукова (Украјина) и Јелена Дембо (Грчка).

По 5,5 поена сакупило је 14 шахисткиња, а 5 поена, међу којима су Чељушкина и Манакова, имају шахисткиње које се налазе на деоби 25. до 47. места. Бојковић и Ђукић имају 4, а Дрљевић 2,5 поена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи