Читај ми!

Златни викенд за српски бадминтон – два злата и бронза на међународним такмичењима

Такмичари из Србије у бадминтону освојили две златне и једну бронзану медаљу на престижним турнирима у Хрватској и Словачкој.

Српски бадминтон доживео је један од најсветлијих тренутака ове сезоне од 28. до 30. септембра 2024. године.

На "Виктор кроејшен интернешенелу 2024" у Самобору наши сениори су бриљирали освојивши златне медаље у мешовитом
и мушком дублу, док су јуниорке на "Словак јут У17" у Словачкој освојиле бронзу у женском дублу.

У мешовитом дублу, пар Михајло Томић и Анђела Витман је доминирао. У осмини финала савладали су швајцарски пар Николаса Франконвила и Алину Милер резултатом 21-12, 21-11. У четвртфиналу су надиграли немачки дуо Симона Краха и Амелију Лехман са 21-18, 21-18.

У полуфиналу су се сусрели са француским паром Орфеом Кетон-Буису и Евом Бувил, а наш двојац завршио је меч у своју корист резултатом 21-14, 21-8. Финале је донело још један изазов, против немачког пара Јонатана Дреспа и Ларе Кеплајн, али су Томић и Витман издржали притисак, победили након преокрета са 19-21, 21-19, 21-19, и тако обезбедили прво злато за Србију.

У мушком дублу, Виктор Петровић и Михајло Томић донели су Србији и друго злато. У осмини финала савладали су немачки пар Давида Екерлина и Симона Кракса резултатом 21-12, 21-17. У четвртфиналу су се суочили са норвешким двојцем Андреасом Роксвагом и Јонасом Остхаселом, где су победили са 21-15, 21-14. У полуфиналу су надиграли италијански тим, првог носиоца Матеа Масетија и Давида Салута, резултатом 21-19, 21-16. У финалу, противници су им били Немци Дресп и Арон Зоненшајн, а Виктор и Михајло су дошли до злата резултатом 16-21, 21-17, 21-18.

"Савршена недеља за мене у Самобору. Дошао сам са јасним циљем – титуле у мушком и мешовитом дублу. Јако сам задовољан својим наступом, као и наступом мојих партнера. Први пут сам успео да освојим две титуле на једном сениорском турниру, што је предиван осећај. Ипак, пут до злата био је дуг и исцрпљујућ, посебно финални мечеви. Пресрећан и преморен враћам се у Београд, са великом мотивацијом за даље изазове“, изјавио је након турнира двоструки освајач злата Михајло Томић. Овим успехом, Томић је показао врхунску форму, која обећава још оваквих успеха у будућности, а прилику ће имати већ за 10 дана у Истанбулу.

Поред медаља, други наши репрезентативци су такође постигли запажене резултате. Марија Судимац је стигла до четвртфинала у синглу, потврдивши квалитет српског тима. Учествовали су и Игор Бјелан, Нина Богдановић, Сара Лончар, Сања Перић, Сергеј Лукић, Борко Петровић, Драгослав Петровић и Андрија Додер, показујући одличну борбеност.

Репрезентацију Србије очекује почетком октобра и турнир Future Series из календара Светске бадминтон федерације који се одржава у Бугарској. На јуниорском турниру "Словак јут У17", пар Андреа Богојевић и Теодора Латас оствариле су запажен резултат, освојивши бронзану медаљу у женском дублу. У осмини финала, савладале су чешки пар Јулију Конигову и Терезу Шевелову резултатом 21-14, 21-9. У четвртфиналу су се сусреле са Словакињама Елом Бијелешовом и Ванесом Осадском, где су победиле са 21-16, 18-21, 21-11. У полуфиналу, румунско-словачка комбинација Дарија Герасим и Ева Сарена била је боља од наших репрезентативки резултатом 21-14, 21-14, али су Богојевић и Латас свакако обезбедиле бронзано одличје за Србију.

Такође, јуниорски пар Данило Стевановић и Теодора Латас стигли су до четвртфинала у мешовитом дублу и својим наступима допринели јачању српског јуниорског бадминтона. На турниру у Хрватској, Србију је у судијским редовима представљала Богдана Ђушић.

Ови резултати јасно показују посвећеност и напоран рад српских спортиста и целог стручног штаба, који са сваким успехом додатно учвршћују позицију Србије на међународној бадминтон сцени. На почетку новог олимпијског циклуса, у септембру, српски репрезентативци освојили су већ седам медаља и потврдили да се српски бадминтон налази на путу сталног развоја и напретка, наговештавајући светлу будућност за наше спортисте. Учешће чланова јуниорске и сениорске репрезентације на турнирима у Хрватској и Словачкој подржало је Министарство спорта.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи