Читај ми!

Тим Србије до 14 година освојио златну медаљу на првенству Европе у шаху

Новак Думбеловић, Бошко Стефановић, Вера Вујовић и Александар Кутањац нови су јуниорски европски шампиони у шаху.

У конкуренцији екипа до 14 година надиграли су своје вршњаке и са освојених 12 бодова дошли су до најсјајнијег одличја. Осим злата са екипног такмичења, из Прага у Србију стижу и три бронзане медаље са појединачних надметања, а које су освојиле Вера Вујовић и Мила Раденковић.

Српски шах има будућност, а то су доказали Новак, Бошко, Вера и Александар. Они су кренули стопама њихових старијих колега који су крајем 2023, после паузе од 34 године, освојили злато на европком такмичењу. И ова екипа се у Прагу попела на европски трон. У изузетној конкуренцији, међу 30 екипа, злато је извојевано без и једног екипног пораза у седам кола, убедљивом победом у последњем колу од 3:1 против екипе Румуније.

“Било је веома тешко, конкуренција је била јака. Очекивали смо добар пласман, надали смо се медаљи и, ето, на крају су нам се жеље и оствариле. Постали смо прваци Европе. Играти у Европи је, пре свега, веома тешко, али знати да је српски тим до 14 година непобедив чини ме веома поносним”, каже Новак Думбеловић који је освојио 5,5 бодова из седам партија.

“Атмосфера у тиму је била феноменална и сви смо били као један. То нам је помогло да будемо ту где смо, прваци Европе. Осећај је одличан, а лепо је знати да смо од свих екипа остали непоражени. Надам се да ћемо и у стандарном шаху у појединачној конкуренцији бити успешни и да ћемо донети нове медаље из Прага у Србију”, додаје наш саговорник.

Бошко Стефановић је играо на другој табли и освојио је четири бода из седам партија.

“Такмичење је било добро, драго ми је што сам играо за Србију. Можда нам је мало срећа помогла на крају, због додатног критеријума, али је битно да смо играли веома квалитетан шах. Заиста је лепо играти у Европи и видети како играју играчи из других земља. Ипак, најбољи је осећај знати да смо ми први”, каже Бошко Стефановић.

“Добар је осећај играти са другарима у тиму, али то носи и велики притисак. Представљати Србију било је задовољство и надам се да ћемо наставити у овом ритму на даље”, додаје наш саговорник.

Велика нада женског шаха свакако је Вера Вујовић, прошлогодишња шампионка Европе у конкуренцији девојчица до 12 година. Овога пута играла је на трећој табли и освојила 5,5 бодова из седам партија.

“Играти за екипу је доста другачије од појединачног такмичења, јер су ту потребни тимски дух и оданост својој екипи до краја. Бити најбољи у Европи је сјајна ствар, јер знаш да се твој труд исплатио и да си на пола пута до светске титуле”, каже Вера Вујовић.

На четвртој табли Србију је представљао Александар Кутањац.

“После појединачног рапид турнира знао сам да као екипа можемо много да урдимо и да стигнемо до медаље. Како смо се ближили медаљи, трема је била све јача, јер су и противници били све јачи. Ипак, изборили смо се за трон. Осећај је несвакидашњи и неописив. Бити европски првак је феноменално. Надам се да ћемо ми из овог тима једног дана наследити сениорски шаховски тим Србије”, каже Александар Кутањац, који је освојио 5 бодова из седам партија.

У Србију стижу и три европске бронзе

Осим златном медаљом у екипном тамичењу Вера Вујовић окитила се и двема бронзама са појединачних такмичења у убрзаном и брзопотезном шаху. Иако у убрзаном шаху није одбрањено прошлогодишње злато из Словеније, ово је изузетан успех, јер је конкуренција била неупоредиво јача.

“Такмичење је јако, има доста добре и талентоване деце код којих се види да вредно раде. У почетку сам имала мали притисак, али је онда то нестало, јер сам схватила да су прошлогодишње медаље доказ да могу да играм бар равноправно са свима у мојој групи. Свакако да је диван осећај освојити три медаље на оваквом такмичењу и може бити предност доћи са таквим достигнућима на главни део првенства Европе”, наводи Вујовић.

Бронзу у Србију доноси и Мила Раденковић која је била трећа у решавању шаховских проблема у конкуренцији девојчица до 18 година. На појединачном првенству у убрзаном шаху заузела је пето место.

“Конкуренција је била јака, што је и очекивано јер смо на европском првенству, Играла сам квалитетан шах, али се нисам надала да ћу бити у топ пет на рапиду. Фалило је мало среће да буду међу прве три, али не жалим, јер је медаља дошла у решавању проблоема. Ту сам неочекивано оствојила бронзу и пехар за Србију, што је изузетан осећај”, каже Мила Раденковић.

“Пошто се нисам надала медаљи, мислила сам да нећу толико емотивно реаговати, али, ипак, сам са сузама у очима дочекала вест о бронзи. Наравно, сузе су биле од превелике среће и задовољства што сам међу најбољим кадетима Европе. У Праг сам дошла због игре, дружења и нових успомена и надам се да ћу и убудуће упознавати нове земље, градове и пријатељи кроз шаховска такмичења”, додаје наша саговорница.

Врло близу медаља било је још неколико такмичара. У групи дечака до 10 година у убруаном шаху без одличја остао је Леонид Ивановић, док је у брзопотезном шаху медаља исклизнула Милошу Пасули. У обе конкуренције у групи девојчица до 10 година мало више спортске среће фалило је Дуњи Милојевић.

“Ово је фантастичан успех српског шаха. Лично сам се надао да ће бити од пет до седам медаља, али ни у сну нисам могао да верујем да можемо да будемо прваци Европе. Ово показује континуирани рад. Шаховски савез Србије је ове године организовао петодневни камп у Караташу, где је 50-оро шахиста радило са најбољим тренерима. Након тога и Шаховски савез Београда је организовао сличан камп. За наредни период имамо још пуно планова”, каже Младен Миленковић, селектор.

“Када говоримо о екипном такмичењу, доста сам размишљао шта да радим и одлучио сам се да Вера игра у мушкој екипи. Друга, мало тежа одлука је била на којој табли би она требало да игра. Испоставило се да сам био у праву за трећу таблу. Сви су играли фантастично и донели срећу и задовољство и себи и свима који смо за њих навијали. Верујем да ћемо и на стандарду стићи до неке медаље”, додаје наш саговорник.

Током четири дана на првенству Европе у брзопотезном и убрзаном шаху такмичило се више од 650 дечака и девојчица из 40-ак националних федерација. Након дана паузе, у четвртак почиње првенство Европе за младе у стандарном шаху на којем ће учествовати 24 представника Србије.

среда, 21. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару