Угашена Трка кроз Србију, после 61 године

Бициклистичка Трка кроз Србију, најпознатија, најзначајнија, најпрестижнија и најважнија бициклистичка манифестација у овом делу Европе и света је угашена и отказана после 61 године.

Трка кроз Србију ове године требало је да прослави невероватан јубилеј - 60. узастопно изадње и 84 године постојања.

Ипак, на велико разочарање свих љубитеља спорта и бициклизма, традиција је прекинута и наша највећа трка је отказана.

Ове године требало је да се вози 63. Трка кроз Србију. 

Прво издање Трке кроз Србију одржано је далеке 1939. године.

Наша највећа и најпознатија трка вожена је и током санкција, али и у години агресорског Нато бомбардовања 1999. 

Традиција се 59 година није прекидала.

Трка кроз Србију опстала је и одржана је чак и током великих поплава у Србији 2014, али и током пандемије коронавируса 2020. и 2021. године када је била једна од ретких међународних спортских и туристичких манифестација у Европи и свету.

Тада је на челу Трке кроз Србију био двоструки шампион и један од наших најбољих возача икада, Саша Гајичић, а пре њега трку су водили легендарни Бора Ивковић и Александар Миленковић - једини српски спортиста који је наступио и на летњим и на зимским Олимпијским играма.

Нажалост, први пут још од 1963. године наша највећа трка се неће возити јер, према речима садашњег председника Бициклистичког савеза Србије Радомир Павловића нису обезбеђена новчана средства.

Трка кроз Србију је једна од најстаријих и најзначајнијих спортско-туристичких манифестација у овом делу Европе.

У питању је једна од наших најстаријих манифестација која је годинама на друмове Србије доводила најбоље тимове и возаче из читавог света попут Данца Расмунсена, Финца Калстрема, Италијана Висконтија и бројних друге асова светског бициклизма.

Прво издање Трке кроз Србију одржано је још далеке 1939. године под покровитељством Краља Петра Другог Карадјордјевића који је победнику Југословену Аугусту Просенику доделио пехар од чистог злата.

Од 1940. до 1962. године Трка кроз Србију није вожена, а онда ју је легендарни Боривоје Бора Ивковић поново покренуо и направио од ње један од најважнијих и најпрепознатљивијих спортских и бициклистичких брендова на Балкану и шире.

Традиција Трке кроз Србију није прекинута чак ни у време највећих криза и ратова на овим просторима, а интересантно је да је Трка кроз Србију вожена чак и 1999. године када је извршена НАТО агресија на нашу земљу и да је тада победио Финац Кјел Калстрем.

Трка кроз Србију велики испит имала и 2014. године када су Србију погодиле страшне поплаве. Трка се возила четири дана, а победу је однео Пољак Ковалчик.

Један од најважнијих тренутака Трка кроз Србију имала је и током памдемије коронавируса - одржана је и 2020. када је победио је Словак Мартин Харинг, али и 2021. године када је славио Француз Жан Губер.

Тада је на челу Трке кроз Србију био легендарни Саша Гајичића, двоструки победник наше највеће трке, а пре Гајичић директор трке био је и легендарни Александар Миленковић који је на наше друмове у претходној деценији доводио Данца Расмунсена и Немца Шумахера.

Своје свечано, јубиларно 50. издање Трка кроз Србију имала је 2010. када је славио Италијан Лука Аскани, а на челу организације били су Љуба Живановић и Александар Миленковић.

Најуспешнији возач у историји Трке кроз Србију је наш легендарни бициклиста Микош Рњаковић са четири победе.

Три победе имао је Драго Фрелих, док су по два пута славили Радош и Рајко Чубрић, Иван Стевић, Александар Никачевић, Саша Гајичић и Јоже Валенчич.

Последњу победу Србији на нашој највећој трци донео је Иван Стевић 2013. године.

Ипак, данас Трка кроз Србију више не постоји и неће се возити у 2023. години.

Да ситуација буде неизвеснија, још увек се не зна каква је будућност Трке кроз Србију у наредним годинама.

Интересантно је да је РТС од 1963. до данас био медијски покровитељ Трке кроз Србију, а да је 1939. године идејни творац и оснивач Трке кроз Србију био управо наш колега, новинар Радио Београда Александар Аца Бугарски.

Наша кућа је ове године телефонским путем обавештена да је трка отказана.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару