Читај ми!

Азијске игре, највећи спортски догађај на планети ван фокуса европских медија

Овогодишње Азијске игре, које се одржавају у кинеском граду Хангжоу, окупиће више спортиста од Летње олимпијаде у Паризу и Токију и коштати више него глобална смотра у јапанској престоници 2021.

У кинеском граду Хангжоу у суботу су отворене 19. Азијске игре, највећи спортски догађај на планети ове године, а вероватно и у наредних неколико.

Наиме, на континенталним играма, чијем је отварању присуствовао и кинески председника Си Ђинпинг, учествује 12.417 спортиста, док се за летњу олимпијаду у Паризу следеће године планира учешће око десет и по хиљада такмичара. У Токију 2021. на олимпијска борилишта је изашло нешто више од 10.300 такмичара.

Сусрет спортиста највећег светског континента, међутим, није посебан само по великом броју учесника, већ и по спортским дисциплинама. Наиме, у Хангџоу су копља укрстили и такмичари тзв. "умних игара", односно, играчи бриџа и кинеске стратешке игре сјанћи, шахисти и гејмери, чије се дисциплине сврставају у "електронске" (или просто "е") спортове.

Интересантно је и да Азијске игре уопште настоје да кроз избор спортова прикажу културу и обичаје континента, због чега је заступљено више дисциплина које су популарне у одређеним државама и регијама Азије али нису шире познате или практиковане другде у свету. Тако се, на пример, на борилиштима у Хангџоу сучељавају и такмичари спорта сепак троу, који наликује ножној одбојци и порекло има у Малезији и Тајланду, кинеске борилачке вештине вушу, индијске тимске вештине кабади, која подсећа на рвање, и веслачи кинеских чамаца израђених у облику змаја - све дисциплине које нису део програма летњих олимпијских игара.

Даље, сматра се да су држава, локалне власти и приватни спонзори у Кини уложили чак око 30 милијарди америчких долара у изградњу потребне инфраструктуре и одржавање Азијских игара у Хангџоу, што је више новца него што је потрошено на летњу олимпијаду у Токију.

Азијске игре, чија је церемонија отварања одржана на новом стадиону капацитета 80.000 гледалаца, ове године су окупиле учеснике из 45 држава и регија, међу којима је и Тајван.

Домаћин игара Хангџоу је метрополис од осам милиона становника, администритативно и економско седиште провинције Џеђијанг, које се налази недалеко од једне од највећих светских урбаних целина на планети Шангаја.

На прошлим Азијским играма одржаним у Индонезији највећи број медаља је однела Кина, праћена Јапаном и Јужном Корејом, па се, са обзиром на то да је најмногољуднија држава света овога пута домаћин, очекује да она поново заузме прво место по броју и сјају одличја.

Азијске игре се одржавају сваке четири године, а следећи домаћин је јапански град Нагоја.

Први турнир одржан је далеке 1951. године у индијској престоници Њу Делхију.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару