Читај ми!

Вучић: Нова дворана Радничког да се зове по Душану Дуди Ивковићу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је због пребогате историје спортског друштва Раднички држава определила велики новац за изградњу мултифункционалне дворане и предложио да понесе име чувеног кошаркашког тренера Душана Дуде Ивковића.

Временску капсулу у темељ, заједно са Вучићем, поставили су синови Душана Ивковића, Петар и Павле, као и џудиста Александар Кукољ. Дворана, која ће према Вучићевим речима, бити једна од најлепших на Балкану, требало би да буде завршена за две године.

Председник је приликом обележавања почетка радова рекао да је Ивковић био усредсређен и фокусиран на будућност Радничког и желео да остави нешто што ће бити на понос свим грађанима Србије, да буде његово завештање.

"Зато вас ја молим, ако смем то да предложим да то буде званично име ове лепотице, једне од најлепших спортских дворана у овом делу Европе. Да носи име легендарног Душана Дуде Ивковића. Да тако називамо овај објекат и да вечно остане његово велико дело уписано, не само у срцима његових ближњих, већ и у главама свих нас који морамо да знамо колико је, шта и како учинио, не само за спску кошарку и српски спорт, већ и за српско друштво у целини", истакао је Вучић.

Он је додао да ће објекат имати комерцијалну намену, од стрељана до малих и великих дворана, гаража...

Дугогодишња традиција спортског друштва

"Петнаест радника предвођених Илијом Крстићем 20. априла 1920. године окупило се у грађевинско занатској школи у улици краљице Наталије и основало београдски раднички спортски клуб као прво радничко спортско друштво у Србији, а почело се, како то обично бива, с много амбиција, а не много могућности", подсетио је Вучић.

Истакао је да је у почетку формирана само фудбалска екипа, али како је популарност радничког расла, осниване су и рвачка, шаховска боксерска и друге секције.

"Чланови клуба су увек били и активисти који су се бавили побољшањем положаја радника, напредних идеја о радничким правима. Узгред, родољуби обешени на Теразијама 1941. године махом су били чланови културних секција Радничког. У борби против нацизма, чак 118 чланова Радничког положило је живот на олтар слободе и отаџбине, а 17-оро их се чак вечно уписало у историју као народни хероји", рекао је Вучић.

Присутне је подсетио и да је након Другог светског рата, рад спортског друштва наставаљен већ 1944. године.

"Ново, послератно време доноси нове секције. Џудо, рукомет, кошарку, рагби, куглање, планинарство. Прву медаљу на 'Крст' су донели куглаши, а и праве звезде у тим послератним годинама били су Петаковић, Огњановић, фудбалери Прлинчевић, Видинић, боксери Тома Хладни, Јован Пајковић, Шугер Станковић, Љуба Веселиновић, Здравко Башић, Вукашин Доброчиновић, Мујо Бајровић, Миливоје Башић, Иван Рибаћ", рекао је Вучић.

Истакао је да је најбољи резултате каријере у Радничком остварила и најбоља рукометашица света, Светлана Цеца Китић.

"На основу гласова у анкети Светске рукометне федерације, она је са 84,1 одсто гласова проглашена за најбољу рукометашицу свих времена. Српкиња најбоља на свету икада", рекао је Вучић.

Истакао је да је списак тренерских имена пониклих у Радничком до те мере имперсиван да се са њим не могу мерити ни највећи амерички универзитети.

"Цига Васојевић, Дуда Ивковић, Божа Маљковић. Дуда и Божа су шест пута били клупски прваци Европе, а прву праву шансу да седну на ужарену тренерску клупу имали су управо у Радничком. Спортски радници попут Вукоте Ћетковића свима нама могу да буду узор и по љубави и према свом послу и по радној етици", навео је Вучић.

Вучић је рекао да су доајени српског глумишта Бата Живоиновић, Драган Николић, Зоран Радмиловић неки од великана "који су свим срцем били уз Раднички".

"Вреднујући тако пребогату историју ми смо као држава определили велики новац за изгадњу мултифункционалног објекта који ће за две године бити завршен и отворен", закључио је Вучић.

четвртак, 25. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару