Читај ми!

Супербоул 57: Чифси имају МВП-а Махомса, Иглси се уздају у јунака Херца; дуел браће Келси за анале

Најгледанија утакмица у САД, чувени "Супербоул", одиграће се у ноћи између недеље и понедељка са почетком од пола сата после поноћи на "Стејт фарм" стадиону у Глендејлу, Аризона. Канзас Сити чифси или Филаделфија иглси ће после овог меча постати нови шампиони америчког фудбала.

Супербоул 57: Чифси имају МВП-а Махомса, Иглси се уздају у јунака Херца; дуел браће Келси за анале Супербоул 57: Чифси имају МВП-а Махомса, Иглси се уздају у јунака Херца; дуел браће Келси за анале

Док је "Супербоул" у току у САД све стаје. Окупљају се породице испред телевизора, што је традиција јер је реч о спектаклу за све генерације.

Оно што антологијске дуеле чини привлачним јесу контрасти у стиловима и наративи са којим екипе излазе једна пред другу.

Гледаћемо борбу "дефакто" два најбоља тима ове сезоне – Канзас Сити чифса и Филаделфија иглса. Оба тима су завршила регуларни део сезоне са идентичним скором 14-3 на првом месту својих конференција.

Иглси имају "херца"  

Филаделфија иглси су доказ колективног дуга америчког фудбала. Без "блокбастерских" имена, мада препуни искуства, постали су најпријатније изненађење још током регуларног дела сезоне. Показали су да нису само тек неки симпатични састав, каквих има сваке сезоне, коме се "склопе коцкице", али недостаје искуство великих мечева, додатни индивидуални квалитет и сналажење у тешким моментима.

Иглси су недавно пензионисаном Тому Брејдију 2018. нанели један од три пораза у финалима у његовој пребогатој каријери. Из тог састава су и даље у тиму дефанзивци Флечер Кокс и Брендон Грејем, те играчи офанзивне линије Џејсон Келси и Лејн Џонсон. Шампионски педигре заслужен је док су важили за аутсајдере. Сада су у сличној позицији. Баш како им одговара.

Предводник јата "орлова" је квотербек Џејлен Херц. Млад и са "херцом", представља двоструку претњу на терену, јер је једнако опасан кад баца и кад трчи с лоптом. Поливалентан. Главни квалитет Херца је лидерство. Саиграчи му верују, чини важне потезе, не плаши се да крене у трк у важним тренуцима.

Колико су јак колектив говори и податак да је осам играча изабрано у "Про боул" састав (НФЛ "ол-стар"), од чега су четворица именовани први пут. Појединачни успеси произлазе из тимског духа.

Сам долазак до "Супербоула" им нико није предвиђао на старту сезоне, тако да је ово већ озбиљан успех за Иглсе. Тако је било и против Њу Ингланда 2018, тако да се похвалницом неће задовољити.

МВП Махомс и Чифси желе звање династије

Одлука Ендија Рида да постави Патрика Махомса на место стартог квотербека покренула је плодоносну еру Канзас Ситија после деценија таворења и без већих успеха. Махомс је најпопуларнији и најплаћенији играч НФЛ-а. "Златни дечко". "Вундеркинд". Коврџави и луцидни момак чудесног талента оличеног у сваком тешком додавању, који одигра са нестварном лакоћом. Са 27 година има резиме за "Кућу славних".

Махомс и Чифси су се експресно винули у стратосферу освајањем "Супербоула 54" 2021. и таман када се очекивао трофејни низ, дошло је до постепене стагнације. Убедљив пораз од Брејдијевог Тампа Беја наредне године у прилици за одбрану титуле, па испадање у финалу АФЦ-а од Синсинати бенгалса прошле сезоне.

Тајрик "Гепард" Хил је отишао и тако оставио Махомса без примарног оружја. Међутим, Чифси су се прилагодили и опет одиграли сјајни регуларни део сезоне. Најбољи тајт-енд НФЛ-а Тревис Келси је постао број један хватачка опција. Махомс је проглашен за МВП-а други пут у каријери.

Реванширали су се Бенгалсима у финалу АФЦ конференције у тесној завршници меча који ће се сматрати "класиком" америчког фудбала. Махомс је одиграо повређен, фактички на једној нози и надиграо главног конкурента на својој позицији Џоа Буроуа.

Одбрана је квалитетнија него раније, читав тим изгледа избалансираније него ранијих година, кад је Рид све карте давао на експлозивни напад.

Чифси не желе да изгубе, јер ће онда јавност почети полако и сигурно да их сврстава у категорију " несуђене династије", односно тима огромног потенцијала са резултатима који то нису испратили.

Неко ће ово финале схватити лично

Ако неко слави, без обзира на победника, то је породица Келси. Први пут су у историји НФЛ-а су браћа на супротним странама. Старији Џејсон је центар офанзивне линије Иглса, а млађи Тревис је тајт-енд Чифса. Сва срећа па обојица играју у нападу, тако да неће бити директних дуела, обарања и судара, то мајка Дона не би лако поднела.

Пре Чифса, бивши тим Ендија Рида су управо Иглси. По доласку у Канзас Сити 2013. Рид је увео велике промене у стручном штабу чија је жртва био управо његов супарник, садашњи тренер Филаделфије Ник Сиријани. Десет година касније, непожељни Сиријани је у великом финалу.

Утакмица у Глендејлу, Аризона, историјски је значајнa, пошто су први пут двојица Афроамериканаца стартни квотербекови – Херц и Махомс. 

Личне приче, јак колективизам против изузетног талента, чврстина насупрот вештини, Ријана на полувремену. Сви предуслови за антологијско финале су присутни и уживање у мечу је загарантовано.

петак, 26. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару