Читај ми!

Предлози за избор спортисте године и најбоље новинаре

Удружење спортских новинара Србије и ове године организује избор "Спортисте године" – традиционалну акцију којом најуспешнији спортисти добијају одговарајуће признање од оних који су најмеродавнији да им такво признање доделе – од спортских новинара.

Удружење спортских новинара Србије (УСНС) упућује апел свим члановима да узму учешће у акцији и пошаљу предлоге кандидата у мушкој и женској конкуренцији.

Што се тиче признања за најбоље појединце у новинарском послу УСНС ће и овога пута прогласити "Златни микрофон", "Златно перо", "Камеру године", "Дописника године", као и награду за "Животно дело", и награду "Бранка Прелевић" за допринос развоју женског спортског новинарства.

Специјална признања предвиђена  су и за "Издавачки подухват године" у електронском новинарству, ''Издавачки подухват године" у писаном новинарству, "Ексклузивна вест", "Ексклузивни ТВ прилог", "Репортажа године'', "Најбоља телевизијска прича", као и признања за најбоље младе новинаре у конкуренцији електронских и писаних медија.

Критеријуми за доделу поменутих награда су следећи:

1. "Златни микрофон" - за ово признање могу конкурисати сви новинари из електронских медија, који су се током године издвојили као коментатори једног или неколико врхунских директних преноса. Могу се предлагати и оригиналне репортаже, емисије, прилози и друге врсте новинарских израза, којима су кандидати обележили годину и оставили значајан траг у спортском новинарству.

2. "Златно перо" - за ово признање могу конкурисати сви новинари из писаних медија, чији је текст, или више њих, разних врста новинарског изражавања { коментари, колумне, фељтони, аналитички текстови, репортаже, извештаји... } обележио годину и оставио значајан траг у спортском новинарству.

3. "Млади новинар године" у конкуренцији писаних медија - за ово признање могу конкурисати сви новинари из писаних и медија старосне доби до 27 година, чији је текст, или више њих, разних врста новинарског изражавања (коментари, осврти, колумне, фељтони, аналитички текстови, репортаже, извештаји...) обележио годину и оставио значајан траг у спортском новинарству.

4. "Млади новинар године" у конкуренцији електронских медија - за ово признање могу конкурисати сви новинари из електронских медија, старосне доби до 27 година, који су се током године по квалитету издвојили  као коментатори једног или неколико директних преноса. Могу се предлагати и оригиналне репортаже, емисије, прилози, извештаји, којима су кандидати обележили годину  и оставили значајан траг у спортском новинарству.

Кандидати за ова признања треба да су својим радом допринели подизању професионалног нивоа и угледа спортског новинарства.

5. "Камера године" - за ово признање могу конкурисати сниматељи, камермани и фоторепортери који су током године имали један или већи број запажених снимака, фотографија, репортажа, преноса... којима су оставили значајан траг у својој професији. И за ово признање могу конкурисати колеге које су својим радом значајно допринеле подизању професионалног нивоа и угледа спортског новинарства и фотографије.

6. "Животно дело" - Подразумева се да за ову награду могу конкурисати спортски новинари, фоторепортери, сниматељи, редитељи и камермани који су у свом дугогодишњем раду дали изузетно велики допринос подизању угледа, нивоа и свеукупног третмана професије "спортски новинар".

7. "Дописник године" - за ову награду могу конкурисати дописници свих медија, који су најквалитетније извештавали о значајним догађајима,  Кандидати за ову награду морају испуњавати исте професионалне услове као и за награду "Новинар године".

8. "Ексклузивна вест" - за ову награду могу конкурисати новинари из писаних медија.

9. "Ексклузивни ТВ прилог " - за ову награду могу конкурисати новинари из електронских медија. Прилог у себи треба да садржи или ексклузивну информацију, или ексклузивну репортажу (интервју) о врхунским личностима из света спорта

10. ''Репортажа године'' -  за ову награду могу конкурисати новинари писаних медија. Репортажа је одувек била "полигон"за надметање најбољих писаца међу новинарима, као хроника времена и један од најлепших новинарских израза. Основни критеријуми за тријумф у овој новоуспостављеној категорији су стил писања и ексклузивност.

11. "Награда Бранка Прелевић" - за ово признање могу конкурисати све жене спортски новинари које су током године имале више текстова, репортажа, интервјуа, фељтона итд. у којима су на себи својствен начин писале или говориле о спорту. Исти професионални услови важе и за ову награду.

12. "Издавачки подухват године у писаном новинарству" - специјално признање додељује се аутору књиге, монографије, фељтона, тј свих документарних форми изражавања, који су објављени у претходној години, чиме је дат допринос развоју спортског новинарства.

13. "Издавачки подухват године у електронском новинарству" - специјално признање додељује се аутору документарног филма, у трајању од најмање 50 минута, као и специјалних документарних ТВ емисија, или серијалу истих, у трајању од најмање 30 минута, који су објављени у претходној години, чиме је дат допринос развоју спортског новинарства.

14. "Најбоља телевизијска прича" - за ово признање, ексклузивитет није приоритет, већ квалитетна, занимљива прича, о било ком догађају, спортисти, клубу у форми репортаже, прилога, кратког документарног филма и слично, у трајању од 10 до 40 минута.

Предлоге за награде са адекватним образложењем и прилозима (текстови, фотографије, снимци) могу слати редакције, секције спортских новинара, али и сви спортски новинари појединачно, на имејл адресу: office@usns.rs.

Све предлоге разматраће седмочлани жири састављен од најугледнијих спортских новинара.

Рок за слање предлога је 23. 01. 2023. године.

Све награђене спортисте и новинаре, уз признања која делимо, очекују богате награде.

Датум и место церемоније доделе признања као и проглашење спортисте године, биће накнадно објављени.

За више информација можете се обратити председнику УСНС, Петру Денди на телефон: 064/8611975, или на имејл адресу: office@usns.rs.

петак, 26. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару