Читај ми!

"Путем шампиона", како и у ком узрасту препознати да ли је дете талентовано за спорт

Фондација Новак Ђоковић организује панел под називом "Таленат у спорту, истина или мит”, у среду од 18.00 часова. Како препознати да ли је ваше дете талентовано за спорт и у ком узрасту, за Јутарњи програм РТС-а говорили су Ана Јовановић аутор програма "Путем шампиона” и селектор тениске репрезентације Србије Виктор Троицки.

Често се каже да таленат за спорт код деце треба открити што пре, али Троицки каже да су чести примери да поједина деца сазревају мало касније.

"Наравно да је добро кад се таленат открије на време, али има и пуно примера када деца стасавају мало касније. Нема правила. Таленат у спорту, нарочито у мом случају, није био најбитнији фактор. Ја више верујем у напоран рад, велика одрицања, а таленат је мањи део у читавом том склопу да би спортиста постизао резултате", рекао је Троицки.

Улога родитеља је кључна у развоју детета, али они нису увек реални када је у питање њихово дете.

"Родитељи су некада превише укључени у целу причу, понекад узимају и веће улоге од тренера. Наравно да родитељи треба да буду укључени у развој детета, а најбољи пример за то је отац Новака Ђоковића. Срђан је од малена водио Новака код најбољих стручњака, а тек када је добио од њих потврду да је Новак талентован онда је ишао и давао све од себе да приушти сину најбоље услове за тренинг. То је неки идеални развојни пут. Али, има деце и родитеља који су нереални и покушавају неприродним путем да гурају своју децу. Треба више да се консултују тренери и да они буду ти који ће одређивати развојни пут детета", сматра Троицки

Ана Јовановић, аутор програма "Путем шампиона", говорила је у ком узрасту деца треба да се одлучи којим спортом ће се бавити.

"Кроз разговор са стручњацима из искуства, из поља науке и спорта, добијамо одговор да је пожељно да се дете до десете године бави било којим спортом, али путем игре. Онда се препознаје склоност, потенцијал и љубав ка одређеном спорту, када креће специјализација. То је пресудни моменат, где ми кроз ову тему процене талента покривамо прелазни период - шта када дете воли спорт, како се процењује таленат и шта кажу стручњаци", каже Ана Јовановић

Троицки каже да у тенису деца рано крећу да се баве спортом, а тренутно је и главни тренер у Тениском центру Новак.

"Имамо сјајне такмичаре - и момке и девојке. Тешко је испунити очекивања као Новак, не верујем да ће се то поновити у историји. Имамо првака Европе до 16 година, првака Европе до 14 година, младу Лолу Радивојевић која је сјајно напредовала ове сезоне, Хамад Међедовић је 250. тенисер света... Имамо пуно талентоване деце која су већ постигла неке запаженије резултате, али то је тек почетак", каже селектор Дејвид куп репрезентације Србије.

Панел "Таленат у спорту, истина или мит" биће организован путем онлајн линка Фондације Новак Ђоковић, а родитељи ће моћи да постављају питања.

Осим Виктора Троицког, говорници на овом панелу биће и чувени кошаркашки стручњак Марин Седлачек, као и професор доктор Ранко Рајевић, који се већ две деценије бави даровитом децом.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару