Читај ми!

Голманску мрежу заменио џојстиком - Марко Роксић европски шампион у е-фудбалу

На великом финалу ЕЕФ шампионата у Подгорици, Марко Роксић постао је најбољи е-фудбал играч Европе, савладавши представника Турске Мучахита Севимлија са 3:1. Иако је у конкуренцији од 26 представника важио за фаворита то, како је рекао за Јутарњи програм Радио Београда 1 "Ухвати дан", није био разлог за опуштање.

Ово је други пут да се Марко Роксић окитио титулом најбољег у Европи јер је прошле године првенство освојио са репрезентацијом Србије, тачније са својим саиграчем Стефаном Славковићем.

Играње видео игрица за неке је занимација током слободног времена, викенд партија "Кантер-страјка", "Лиге хероја", ПЕС-а или ФИФА-е. Ипак, у последње време ствари су се промениле. Велики број људи је схватио да им играње игрица добро иде, настала је права револуција и тако се нешто што је почело као разонода претворило у спорт, тачније е-спорт, у којем је Србија све боља.

Марко Роксић и у реалном свету је фудбалер. Мали фудбал игра за Палеж, клуб из Обреновца који је од ове године у најјачој лиги у Србији. Такође, активан је и у великом фудбалу - брани у Стрелцу из Мислођије. Своје знање из виртуелног света и тактике, покушава да примени и на терену.

"На шампионату који сам управо освојио наступао сам самостално. Био сам други у групи и имао сам, да тако кажем, мало лакши жреб. У осмини финала противник је био из Украјине, у четвртфиналу такмичио сам се против Португалца, полуфинале Македонац, док је противник у финалу био из Турске. Финале ми је било најтеже, али сам успео да победим са 3:1. Следећи корак је Светско првенство које се одржава на Балију у децембру. Као европски шампион идем директно у топ осам, тачније у четвртфинале", каже Роксић.

Овај европски шампион е-фудбал је почео да игра у играоницама, пријављивао се на различите турнире, а током локдауна због короне, као капитен довео репрезентацију Србије до првог места. Марко је до сада играо  у Роми, Нанту и Барселони. Тренира се скоро као и у реалном фудбалу.

"Прошле године када сам играо за Барселону тренирали смо по два до три сата дневно, сваки други дан. Пре тога сам гостовао у Роми, тада смо тренирали сваки дан по пар сати. Сад сам мало релаксиран, јер још није изашао нови ПЕС. Док сам наступао за Рому, напустио сам посао, био сам 10 месеци на неплаћеном. Са Барселоном је било лакше јер није било путовања па сам играо од куће. Кад су званични мечеви, породица је ишла код баке и деде. Тренутно, гејминг ми није посао, али се надам да ћу за коју годину радити само то", истиче Роксић.

Е-фудбал је почео реалтивно скоро да расте. Стигла су и велика улагања, а турнири доносе милионске премије. Марку играње видео игара доноси највећи приход, али му то није примаран посао.

"Живим као и сви просечни становници Србије, радим у фирми, играм фудбал, имам супуругу и двоје мале деце и они су ми највећа подршка. Трудим се да доста времена проведем са децом и пратим њихов раст. Од гејминга може да се живи, најбоље пролазе они који играју Кантер-страјк", закључио је Марко Роксић.

Развој индустрије видео игара довео је до тога да се увелико прича о увођењу е-спорта као дисциплине на Олимпијским играма.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару