Читај ми!

Каракашевић за РТС: Пред нама је пуно рада да створимо играче, очекујем организацију СП 2025.

Председник Стонотениског савеза Србије Александар Каракашевић био је гост Дневника. У разговору са Гораном Степиће истакао је да репрезентација доста напредује и да је задовољан резутатима, док у клубовима због лоше финансијске ситуације мора доста да се ради како би се створили нови играчи. Последњи меч за репрезентацију Србије одиграће у Минхену.

Каракашевић је нагласио да су очекивања од сваког шампионата увек највећа, али и да је конкуренција изузетно велика. Мора пуно да се ради, а већ је спремио план како ће да се ради у наредним годинама.

Господине Каракашевићу након екипног дела следе борбе у појединачној конкуренцији. Да ли су ту очекивања већа?

"Очекивања су увек највиша и ми увек желимо да будемо што бољи. Тешко је, велика је конкуренција, поготово код кадета и јуниора. Ту може да буде три медаље, а може ниједна. Ја очекујем да дођемо до борби за медаље и то би за нас у овом тренутку био велики резултат."

Што се кадета и кадеткиња тиче, по мени је изузетно велики успех ући у прву групу и остати за следећу годину. Код јуниорки смо имали највеће шансе - четвртфинале смо имали малтене за један поен, где нам се главна играчица повредила па смо чак успели да испаднемо из прве групе."

Када је реч о конкуренцији, када је реч о тим европским репрезентацијама, како изгледају у овој конкуренцији, и да ли видите у овом тренутку неког јуниора који може да се у некој будућности у сениорској конкуренцији примакне азијатима који су неприкосновени?

"Имо ми неколико младих играча који су међу десет на свету, ако говоримо о европском стоном тенису, а не о српском. Јорги, Кића, Морган, то су играчи који су већ играли финала највећих светских турнира, то није никакав промлем. Проблем је наш стони тенис који је на ниском нивоу и ја сам рекао да ћу покушати да у наредне четири године вратим наш стони тенис, што са тренингом, што са осталим сегментима које нисмо имали до сада."

"Имамо ми доста младих играчица од дванаест година. Цела наша женска репрезентација је опет била на поен да освоји медаљу на Медитеранским играма. То ипак није мало за нас, али нам треба велика помоћ."

"Што се тиче Пољака и Румуна имали су три финала. Ја сам знао да ће доћи тај моменат, јер их пратим доста и да ће претећи Швеђане и Немце. Раде јако добро, имају добру тренерску базу и јако добру младу играчку базу, пуно играча. Нама то фали, али нам фали и доста финансија да би могли то да испратимо."

Да ли је на овом првенству за јуниоре у Београду на делу српска стонотениска дипломатија да добијемо организацију неких наредних великих такмичења?

"Имамо јако пуно обећања. Чак нам је одмах понућено да добијемо Европско првенство 2025. године. С тим што је мени циљ да добијемо Светско првенство 2026. Да би ми успели да напунимо Арену."

Можели на тај начин да се подигне рејтинг нашег стоног тениса?

"Сигурно да може, али то је на нама да остваримо. Светско првенство је нама обећано још 1995, али нам је због политичке ситуације и рата три пута одузимано. Надам се да ћемо то сада вратити и да ћемо успети да организујемо на истом оваквом нивоу као што је ово Првенство Европе. Мислим да смо подигли лествицу организације Првенства Европе, и да после овога никоме неће бити лако да га организује на овом нивоу."

Колико сте задовољни учинком на Медитеранским играма и Олимпијским играма у Токију?

"Сам одлазак наше репрезентације на Олимпијске игре је страшно велики резултат и очекиван пре свега. Тако да смо били међу 16 екипа, само седам из Европе. Не знам када ћемо успети то да поновимо и да следећи пут учествујемо као екипа на Олимпијским играма. Наравно, више очекујем од девојака што се тог дела тиче. Ту имамо више играчица на једном месту које могу да одиграју добро у истом тренутку."

"За сада имамо Левајца који је показао на прошлим Олимпијским играма да је вредан да се уложи у њега и да се направи један озбиљан играч, али нам фали још играча. Покушаћемо да их направимо, мислим да је Париз близу, али за Лос Анђелес."

Што се клубова тиче, да ли остаје концепт да наши играчи играју у иностранству, а да се враћају у клубове кад поче плеј-оф?

"То сам ја успео некако да изгурам. То ми је била жеља и знам како наши клубови финансијски стоје и сад ако желимо да задржимо те наше иргаче и код нас, морали смо да направимо такав систем да могу да учествују у нашој лиги и у иностранству. Има пуно земаља које су тако дозволиле разним играчима да играју у више лига што је добро за младе играче јер играју пуно више мечева. Морам да кажем да је наша лига ове године била међу пет најјачих у европи."

На крају да ли овог лета завршавате репрезентативну каријеру?

"Да. У Минхену је мој последњи меч у репрезентацији Србије." 

недеља, 04. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару