Читај ми!

Ритам у гимнастици – у томе је чар, и тако је већ седам деценија

Гимнастичко друштво Палилула обележило је 70 година рада. Око 800 девојцица и дама, узраста од четири до 25 година, данас тренира у овом клубу. Од тога 400 девојчица такмичи се у савезима Београда и Србије, а њих 35 представља крем врхунске, ритмичке гимнастике. Током јучерашњег издања емисије ''Време спорта и разоноде'' на таласима првог програма Радио Београда, тим поводом гошћа је била Снежана Паунић, тренер, кореограф и велика подршка девојчицама при њиховим првим корацима у свету гимнастике и животу ритма музике за плес.

"Одржали смо свечану приредбу поводом седам деценија нашег постојања, коначно нешто лепо после двогодишње паузе због коронавируса. Око 500 девојчица је учествовало на приредби, што у групном, што у појединачном делу својеврсне представе. Биће још неколико веселих манифестација до краја године којима ћемо обележити 70 година нашег постојања", рекла је Снежана Паунић.

"Рад са децом је изузетно префињена ствар. Треба погодити сензибилитет сваке девојчице, музику и ритам који јој одговара, а током пандемије смо пратили све мере и наше тренинге смо одржавали на потпуно нов начин - онлајн. ''Бејби'' група се састоји од малишана узраста од 3-4 године, а спорт је такав да се рано креће са такмичењима."

"Већ од седме године живота, оне улазе у такмичарске воде и зато је ритмичка гимнастика тако посебна. Вијача, обруч, лопте, чуњеви и траке су реквизити са којима се вежба и мењају се са узрастима у слкаду са правилима светске федерације", нагласила је саговорница аутора и водитеља емисије Жељка Стефановића.

Иначе Снежана Паунић је прве кораке у сали направила још 1991. године као сасвим мала девојчица, а један од најприроднијих животних путева после активне каријере у ритмичкој гимнастици је позив тренера. О не мора бити примаран, али је свакако према њеним речима најдражи. Снежана му се зато са задовољством и одазвала.

Иначе, ритмичка гимнастика води порекло из Шведске, а у великој мери доприноси правилном расту и развоју девојчица као и јачању њихове мускулатуре. Редован долазак на тренинг и бављење ритмичком гимнастиком утиче пре свега на правилно држање тела, развој фине моторике, добру координацију покрета и успостављање равнотеже тела на вишем нивоу.

Када су у питању одрасле особе, ритмичка гимнастика је добар начин за одржавање кондиције и довођење линије тела до савршенства. Веома грациозан али и захтеван спорт изускује много труда, љубави, пажње и стрепљења како би се остварили очекивани резултати.

понедељак, 05. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару