Читај ми!

Више од 6.000 бициклиста долази у Српску и Србију

Светско првенство Гран Фондо у бициклизму, које се одржава од 5. до 10. октобра у Источном Сарајеву и у Олимпијском центру Јахорина, као и квалификациона трка Светске серије која ће се возити од 13. до 15. августа, окупиће више од 6.000 бициклиста из целог света.

Биће то један од најмасовнијих и најатрактивнијих спортских догађаја на овим просторима у последње три деценије и један од најзначајнијих спортских догађаја у Републици Српској до сада.

Први пут у историји, Светско првенство Гран Фондо у бициклизму биће одржано на Балкану и окупиће у Источном Сарајеву у Олимпијском центру Јахорина више од 6.000 такмичара и пратећег особља из целог света.

Уочи Светског шампионата, од 13. до 15. августа биће одржана и квалификациона трка Светске серије Гран Фондо, која ће се возити на истој стази као и Светски шампионат и на којој ће наступити више од 1.000 такмичара из целе Европе и нашег региона.

"Пријаве су у току, интересовање такмичара је огромно. Сви заљубљеници у бициклизам желе да узму учешће и буду део оваквог спектакла. Доћи ће нам возачи из Словеније, великани светског бициклизма, возачи из Италије, Мађарске, Хрватске, Северен Македоније, а биће ту и великих српских имена. Позивам све да нам се придруже и најављујем незаборавну вожњу у Источном Сарајеву, на Јахорини и Требевићу", истакао је спортски директор Светског првенства Гран Фондо Иван Стевић.

Заинтересованост такмичара из целог света, а поготово из Србије, који желе да дођу на Јахорину овог лета и буду део квалификационе трке за Светско првенство огромна је и организатори ће бити на слатким мукама.

Активни возачи, рекреативци, некадашњи учесници и победници великих етапних трка, сви они окупиће се од 13. до 15. августа у Источном Сарајеву и на Јахорини како би покушали да изборе норму за Светско првенство у октобру.

Најављују се и наступи великих светских бициклистичких имена, која организатори још држе у тајности, тако да нема сумње да нас очекује велики бициклистички спектакл овог лета на Јахорини и у Источном Сарајеву.

Сви рекреативци и активни возачи старији од 18 година из читавог региона и Европе имаће прилику да се од 13. до 15. октобра окушају на једној од најатрактивнијих али и најзахтевнијих стаза и покушају да изборе норму за Светско првенство од 5. до 10. октобра у Источном Сарајеву.

Пријаве за квалификациону трку Светске серије Гран Фондо су у току на званичном сајту Светског првенства: www.istocnosarajevo.com

У оквиру промоције Светског шампионата, у Србији ће се организовати низ промотивних дешавања, а кључни градови у промоцији биће Мионица, Пожаревац и Златибор.

Светски шампионат нема само спортски, већ и огроман туристички значај за читав регион, те ће тако Јахорина и Златибор поново бити укључени у јединствен пројекат спортске и туристичке сарадње током Светског шампионата у октобру и квалификационе трке Светске серије Гран Фондо, која је на програму у августу.

Јахорина и Златибор су у претходне три године чак два пута били домаћини једне од најлепших и најинтересантнијих етапа до сада на Трци кроз Србију. Током 2019. и 2020. године, два пута су вожене етапе са Јахорине до Златибора.

Два највећа и најпознатија туристичка центра у региону су на тај начин показала да негују више него пријатељске односе, изузетну туристичку и спортску сарадњу, а томе у пролог најбоље сведоче речи председника Општине Чајетиона Милана Стаматовића и дикретнора Олимпијског центра Јахорина Дејана Љевнаића, који су истакли да ова два туристичка бисера не виде једни друге као конкуренцију, већ као партнере у развоју туризма и туристичке понуде, поготово кроз спорт и спортске активности, промоцију здравих стилова живота, здравља, повезивања и још ближе сарадње.

Стога ће и ове године Златибор имати своје место у промоцији Светског шампионата на Јахорини, Златиборци ће имати прилику да представи своје туристичке потенцијале, своју туристичку понуду и природне лепоте златиборског краја свим бициклистима из целог света који буду наступили на Светком првенству у Источном Сарајеву и на Јахорини.

На Златибору ће овог лета бити организовано неколико промотивних бициклистичких вожњи и акција, како би се и туристима у нашој земљи представио Светски шампионат, али и читав туристички регион од Јахорине до Златибора.

"Нема сумње да ће то бити идеална прилика да се свим туристима и бициклистима који буду наступили на Светском првенству у октобру и на квалификационој трци у августу, представимо све оно најлешпе што имамо да понодимо, наше лепоте, туристичке потенцијале, гостопримство по којем смо препознатљиви у целом свету, како би се и у наредним годинама сви они са својим породицама враћали на Јахорину и на Златибор. То је велика шанса и за промоцију Србије и Републике Српске у свету, али и нашег целокупног спорта и бициклизма поготово. Знамо да и Јахорина и Златибор улажу много у изградњу бициклистичких стаза и спортске инфраструктуре, али и да су препознали циклотуризам као своју прилику за додатну промоцију у свету" истакао је директор Светског првенства Гран Фондо Владимир Куваља.

Исте акције планиране су и у Мионици и у Пожаревцу. Мионица је од 2018. године константно на рути Трке кроз Србију.

"То је мала општина великог срца која воли бициклизам и бициклизам воли Мионицу. То је предиван крај Србије који, захваљујући председнику Општине Мионица Бобану Јанковићу, расте и развија се, поготово у спортском смислу. Данас је Мионица симбол Трке крозу Србију и српског бициклизма. Стога ће и на Светском шампионату Мионица, попут Златибора и Пожаревца, имати прилику да представи све своје туристичке потенцијале и своје природне лепоте бициклистима из целог света", додао је Куваља.

Пожаревац је добитник награде за Град деценије на Трци кроз Србију, град који је од 2012. до данас увек био на рути трке кроз Србију и који и те како има шта да понуди свим љубитељима спорта и бициклизма, али и туристима из целог света.

"У Пожаревац, Мионицу и на Златибор довешћемо највећа имена српског бициклизма, али и госте изненађења из читавог региона. Организоваћемо промотивне вожње кроз најлепше крајеве Србије, како бисмо свим потенцијалним учесницима приближили Светско првенство у Источном Сарајеву у октобру. Организоваћемо и дечје радионице, школице бициклизма током којих ћемо ставити акценат на безбедност свих бициклиста и учесника у саобраћају. Радићемо са најмлађима и на омасовљењу. Бициклизам повезује много привредних грана, а промоција здравог живота и наших природних лепота и туристичких потенцијала је нешто што иде раме уз раме уз бициклизам и то видимо и као велику шансу за промоцију Србије, Републике Српске и читавог региона", додао је Иван Стевић, спортски директор Светског шампионата Гран Фондо у Источном Сарајеву и на Јахорини.

субота, 07. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару