Читај ми!

Источно Сарајево и Јахорина спремни за Светско првенство у бициклизму

Град Источно Сарајево и Олимпијски центар Јахорина организоваће историјско Светско првенство Гран Фондо у бициклизму које ће се одржати од 5. до 10. октобра. Биће то прво Светско првенство под окриљем Светске бициклистичке Уније (УЦИ) које ће се одржати у овом делу Европе и света, истакнуто је на конференцији за медије.

Очекује се долазак више хиљада бициклиста из целог света, из Аустралија, са Новог Зеланда, Русије, Кине, Сједињених Америчких Држава, Италије, Шпаније, Аргенине, Бразила, Француске, Швајцарске, Емирата и многих других земаља, а право наступа имају само такмичари старији од 18 година. 

Биће то један од најмасовнојих спортских догађаја у овом делу света.

Поред самог Светског шампионата, Источно Сарајево и Јахорина ће од 13. до 15. августа организовати и квалификациону трку за Светско првенство, на којој ће учествовати више од 1000 такмичара из читавог региона, али и из Италије, Русије, Немачке и других европских земаља. 

Тим поводом у Олимпијског центру Јахорина организована је и прва конференција за медије на којој су се великом броју медијских кућа обратили градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, председник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељко Елек, дикректор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић, директор туристичке организације града Источно Сарајево Игор Тошић и директор Светско шампионата Гран фондо у бициклизму Владимир Куваља. 

Источно Сарајево и Јахорина су у претходне три године чак два пута били домаћини старта најзначајније етапне трке у региону, Трке кроз Србију, 2019. и 2020. године, а организација Светског шампионата ће бити круна сарадње Источног Сарајева и Јахорине и организатор наших највећих трка Београд - Бањалука и Трке кроз Србију, Владимира Куваље, Саше Гајичића и Ивана Стевића који ће бити кључни људи у спортском и организационом делу Светаког шампионата. 

Пре само три године организација Светског УЦИ шампионата била је само сан за већину народа на Балкану, али предани радом и визијом Недеља Елека, Дејана Љевнаић и директора Светског шампионата Владимира Куваље који је и довео првенство планете у наше крајеве, сан је постао стварност. 

Овог августа и октобра, Балкан, Источно Сарајево и Олимпијски центар Јахорина биће престонице светског бициклизма.

Организатори су већ сада предузели све мере, пре свега у борби против пандемије Коронавируса, како би спремно дочекали више хиљада учесника са пет континената.

"Трудићемо се да осветламо образ Републици Српској, нашем граду али и свима нама са ових простора. По природи сам веома опрезан, али сам данас убеђен да ће ово бити догађај који ће се дуго памтити, не само када је у питању спорт, већ и туризам и све оно што можемо да понудимо нашим такмичари а и гостима који ће долазити и након Светског првенства. Верујем да ће квалификациона трка у августу показати да смо спремни за највећи догађај у октобру. Убрзо ћемо формирати и Организациони одбор, а улога председника биће понудјена српском члану председништва Босне и Херцеговина, Милораду Досику.", нагласио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Челни људи Јахорине наглашавају да ће ово бити један од највећих и најзначајнијих догађаја за Олимпијски центар Јахорина још од Зимских Олимпијски игара у Сарајеву 1984. године, како на спортском тако и на туристичко плану. 

"Светско првенство је Светско првенство, у било којем спорту, а камо ли у бициклизму који је велики светски спорт. Обећали смо да ћемо унапредити и подићи пословање ОЦ Јахорина на виши ниво, да ћемо имати 365 туристички дана, са пуним садржајем, а ово је најбољи пример нашег доброг рада и тих циљева којима тежимо. Бити домаћин Светског шампионата је велика ствар за све људе на свету, тако а ће ово бити велики плус за Јахорину али и читаву регију. Бићемо центар светског бициклизма тих дана. Свет ће имати прилику да се упозна са свим лепотама Јахорине и нашег краја.", нагласио је Недељко Елек, председник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина.

Јахорина је у претходне две године оборила све рекорде посећеност у зимској туристичко сезони, а челни људи Олимпијски центра све више улажу и у садржаје у летњем пржериоду и промоцију Јахорине у свету. Препознат је значај цикло туризма, тако да многи бициклисти који су наступили на Трци кроз Србију и многи рекреативци, али и туристи сматрају Јахорину једном од најлепших дестинација на којима су икада возили бицикл.

"Сама чињеница да бициклисти из целог света долазе на Јахорину, од великог је значаја за промоцију дестинације. Повезаност планине и бициклизма који је у последње време у великој експанзији у целом свету, од великог је значаја за промоцију онога на чему радимо у претходним годинама, а то је активан одмор природа и рекреација. Стално понављам да нам је циљ да наша планина живи 365 дана годишње, а ово је најбољи начин за то. Бициклизам је прелеп спорт, а Светско првенство које ће окупити више хиљада учесника је најбољи начин да приближимо тај спорт свим нашим људима. Посебно бих нагласио да ми је велика част што ће у организацији учествовати и Србија, наши најбољи бициклисти и људи из организације који долазе из Београда. Спорт нас повезује и нема сумње да ћемо се сви заједно трудити да будемо добри домаћини Светског шампионата Гран Фондо.", рекао је Дејан Љевнаић, директор ОЦ Јахорина.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару