Шабац на дан града дочекује бициклисте из 35 земаља

Шабац ће 22. априла бити домаћин циља прве етапе бициклистичког спектакла Београд - Бањалука. Тог датума обележава се и дан града Шапца. Градоначелник Александар Пајић истиче да је све спремно за дочек бициклиста из 35 светских земаља.

Шабац је препознатљиво у светским оквирима као град спорта и рукометних ванземаљаца, град фудбала, рвања, кошарке, атлетике, али и место које је изнедрило најбољег српског бициклисту свих времена Сашу Гајичића који је својевремено био осми на Светском првенству до 23 године.

У претходних 14 година Шабац је константно био на рути трке, међутим ове године Шабац ће први пут бити домаћин етапе на нашој најпрестижнијој трци од Београд до Бањалуке.

Шабац тако постаје и град врхунског бициклизма, али и врло важна тачка на јединој бициклистичкој трци у региону која се налази у првој категорији Светске бициклистичке Уније.

"Када знате колико је трка важна у светским оквирима, колико је битна за додатно повезивање Србије и Републике Српске, али и када знате да нам у Србију долазе неке од најбољих екипа на свету које доприносе великом квалитету трке, то онда представља велику част за град Шабац. Ово је сјајна прилика да промовишемо наш град, наше спортске, туристичке, економске и културне ресурсе и потенцијалне. У наш град долазе такмичари из целог света, имаће прилику да виде наш град, да осете наше гостопримство и надам се да ће ви они понети прелепе утиске из града Шапца и читавог нашег краја. У Шапцу је све спремно за циљ прве етапе", изјавио је Александар Пајић, градоначелник Шапца.

На трци Београд – Бањалука наступиће 175 бициклиста из 35 светских земаља. Међу фаворитима су италијански Бардијани, Ново Нордиск из Сједињених Америчких Држава, ЕвоПро тим са Новог Зеланда и Пољска екипа Мазовше Серце Полски чији возач Јакуб Крачмарек брани жуту мајицу.

"Овом приликом желим да се захвалим Србији и граду Шапцу на огромној подршци коју нам пружају и што заиста улажу много у развој бициклизма и спорта генерално. То нама из Републике Српске изузетно значи. Поносни смо на то што је Шабац домаћин етапе" истакао је Владимир Куваља, директор трке Београд – Бањалука.

Куриозитет је и да ће циљ прве етапе која се вози 22. априла, и која ће стартовати са Трга Републике у Београду, биту у центру Шапца који управо тог датума обележава и велику свечаност, дан града Шапца.

"Велико је задовољство дочекати трку на дан града Шапца. То свима нама итекако много значи, јер Шабац је одувек био град спорта и организатор великих светских догађаја. Сада долазимо и на светску бициклистичку мапу. Овде је рођен и прве кораке је направио и наш Саша Гајичић, најбољи бициклиста икада у Србији. Даћемо све од себе да се покажемо као одлични домаћини. Имамо велики туристички потенцијал у Шапцу и желимо да кроз овакве манифестације прикажемо читавом свету све лепоте града Шапца" додао је градоначелник Александар Пајић.

"Ми смо ово прижељкивали. Прошле године били смо први пут домаћини пролазног циља у центру Шапца и желели смо да одемо и корак даље. Данас смо поносни домаћини етапе. Надам се да ће Шапчани, поштујући све мере у борби против пандемије коронавируса имати прилику да уживају у врхунској трци и виде све те велике возаче из целог света. Још једна симболика, трка стартује у Београду, а циљ прве етапе је у Шапцу, тако да се надам да је ово и лепа прилика за још боље повезивање Београда и Шапца у будућности" истакао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

Промотер и један од директора трке биће наш најбољи бициклиста свих времена, Саша Гајичић.

"Мени је као рођеном Шапчани у велика част што караван са 400 учесника долази у мој родни град где сам направио прве бициклистичке кораке. Даћу све од себе да својим искуством допринесем још бољој организацији такмичења" рекао је Саша Гајичић, најбољи бициклиста Србије свих времена.

Поред Београда и Шапца, домаћини етапа биће и Обреновац који је такође први пут домаћин на трци Београд – Бањалука, као и Бијељина, Власеница, Приједор и Бањалука.

Трка се завршава 25. априла спектакуларним круговима у самом центру престонице Републике Српске.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару