Читај ми!

Шабац дочекује чувени бициклистички караван Београд - Бањалука

Шабац је и званично домаћин циља прве етапе на међународној бициклистичкој трци Београд - Бањалука која се вози од 22. до 25. априла. Шапчани ће дочекати 175 бициклиста из 35 светских земаља на циљу брве етапе која стартује са Трга Републике у Београду, а тог 22. априла обележиће се и дан града Шапца.

Шабац ће бити домаћин циља прве етапе која стартује 22. априла са из центра Београда.

Градоначелник Александар Пајић презадовољан је проширењем сарадње и чињеницом да ће град на Сави угостити караван који броји више од 400 чланова, укључујући бициклисте из 35 земља света, пратеће особље, медије, као и званице Светске бициклистичке Уније.

"Шабац је увек град део кроз који је у претходних пролазило, увек био спона, а сада ће по први пут бити један од домаћина етапе. Велико је задовољство што ће се то десити баш 22. априла када славимо дан нашег града. Велико нам је задовољство што је један од наших највећих бициклиста свих времена Саша Гајичић наш суграђанин и то је један од најважнијих разлога што смо се одлучили да угостио ову велику спортску манифестацију. Као градска управа, издвајамо значајна средства за спорт како бисмо оправдали епитет града спорта. Не сумњам да ћемо бити одличан домаћин и да ћемо успешно промовисати здрав начин живота и одличну сарадњу са Републиком Српском", истакао је градоначелник Александар Пајић.

Шабац је прошле године био домаћин пролазног циља на најјачој бициклистичкој трци у региону Београд - Бањалука, која се налази у првој категорији светског бициклизма.
Немања Пајић председник скупштине Шапца додао је да је овај догађај нешто што су дуго очекивали.

"Одавно смо потајно желели да се озбиљно укључимо у организацију ове трке која има немерљив значај у више аспеката. Прошле године смо били пролазни циљ, а сада домаћин циља прве етапе. Не сумњам да ћемо бити одличан домаћин и да ће сви учесници понети лепе успомене из нашег града" рекао је Пајић.

Директор трке Београд - Бањалука Владимир Куваља захвалио се челницима Шапца и Обреновца, градова који су први пут домаћини етапа на овогодишње догађају који већ годинама има статус манифестације од посебног значаја за Србију и Републику Српску.
Куваља је нагласио да без њихове помоћи и разумевања не би било могуће организовати овакав догађај, нарочито у времену пандемије коронавируса.

"Срећан сам што из године у годину имамо све више градова заинтересованих за домаћинство. Са једне стране, препознали су бенефите које доноси трка, а са друге, велика је ствар што смо успели да продужио трку са два на четири дана. Велику подршку имамо и од влада обе земље, те министарстава спорта који су нам дали ветар у леђа у овим тешким временима", додао је Куваља.

На свечаној конференцији за медије, присутнима се обратио и најбољи српски бициклиста свих времена Саша Гајичић, један од директора манифестације Београд - Бањалука.

"Испоштоваћемо све епидемиолошке мере као и претходне године када смо трку беспрекорно организовали без иједног проблема и случаја заражавања у каравану. Трка ће бити можда и најквалитетније до сада. Долазе нам јаки тимови из Шпаније, Немачке, са Новог Зеланда, Холандије, Италије, САД-а и читавог региона. Наступиће и репрезентација Србије предвођена капитеном Марком Даниловићем. Поносан сам што ће се трка возити у граду у којем сам рођен и у којем сам започео бициклистичку каријеру. Ово је огроман корак у даљом промоцији бициклизма", нагласио је чувени Саша Гајичић.

Прва етапа овогодишње трке на програму је 22. априла од Београда до Шапца, друга је дан касније од Обреновца до Бијељине, а бициклисти ће као и претходних 14 година границу између Србије и Републике Српске прећи без заустављања. Трећа краљевска етапа стартује 24. априла из Бијељине, а завршава се у Власеници, док је последња на програму 25. априла од Приједора до Бањалуке.

"Пријављено је 25 екипа и то је максималан број. Имали смо пријаве 50 светских екипа, тако да смо били на слатким мукама око одабира тимова. С обзиром на то да смо прошле године били једни од ретких у свету који су одржали овако велику и значајну, трку у време када је одложено више од 80 посто спортских такмичења и трка у свету, ове године смо добили још више захтева екипа. Имамо две про континентал екипе, и мислим да трка никада није била квалитетнија", додао је промотер трке Иван Стевић, четвороструки олимпијац наше земље.

недеља, 08. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару