Читај ми!

Саудијска Арабија парама кроз спорт "пере" имиџ

Истраживања која је спровела организација за људска права Грант Либерти, наводе да је Саудијска Арабија потрошила око 1,5 милијарди долара на организацију спортских дешавања, како би "прала имиџ" и повећала репутацију код осталих земања.

Грант Либерти наводи да је ова држава, која је богата нафром, уложила огромну суму на међународне спортске догађаје, како би ојачала репутацију.

Саудијска Арабија улагала је од шаха, до голфа, и тениса, а само на Сауди Куп у тркама коња, уложено је 60 милиона долара.

Десетогодишњи уговор Саудијске Арабије са Формулом 1, тежак је 650 милиона долара, а први пут ће се трка возити у лучком граду Џеди.

Организација меча Ентонија Џоуше и Ендија Руиза коштала их је 100 милиона долара, а трогодишња сарадња са шпанским фудбалским савезом око 145 милиона долара.

Са WWE федерацијом постигли су десетогодишњу сарадњу вредну 500 милиона долара, 

Извештај организације за људска права наводи како је огроман новац уложен како би се скренула пажња са великих проблема у тој земљи, као што су људска права, учешће у оружаним и ваздушним нападима на Јемен, убиство новинара...

"Саудијска Арабија покушава да изгради добру репутацију кроз светски познате и вољене спортске звезде, а све у плану да скрене пажњу и саботира бруталност, тортуру и убиства", рекла је Луси Ре, новинарка Грент Ливерија.

Цифра коју наводи поменута организација је око 1,5 милијарди долара, не укључујући будуће пројекте и оне који нису реализовани.

Један од тих пројеката је и организација борбе Ентони Џоуше и Тајсона Фјурија, која се сматра за једну од највећих у новијој историји бокса.

недеља, 08. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару