Читај ми!

Олимпијски комитет Србије обележио 111 година постојања

Олимпијски комитет Србије (ОКС) обележио је данас 111. рођендан, традиционално на платоу испред београдског хотела Москва, где је 23. фебруара 1910. основан Српски олимпијски клуб.

На спомен плочу председник ОКС Божидар Маљковић положио је ловоров венац, интонирана је химна Србије, а заједно са министром Вањом Удовичићем исекао је рођенданску торту.

Маљковић је истакао да узвишене идеје које носи олимпијски покрет од самог почетка морају остати водиља и у данашњим временима.

"Када смо се пре тачно годину дана окупили на овом истом месту, нисмо могли да претпоставимо да ћемо иза нас оставити веома изазовну годину. Годину у којој су чак померене и Олимпијске игре у Токију, али и годину у којој је Олимпијски комитет Србије, као и цео олимпијски покрет показао своју снагу и одлучност - одлучност да се и у тешкој ситуацији пандемије вируса ковид-19 издигнемо изнад изазова, бринемо за наше спортисте и радимо на промоцији олимпизма и најлепших људских и спортских вредности које тај покрет носи са собом. Те вредности у тешким временима каква су данас, дају свима наду и зато морамо истрајати у нашој мисији", рекао је Маљковић.

Маљковић је подсетио присутне и на осниваче Српског олимпијског клуба и захвалио им се на визији коју су имали.

"Морамо истрајати и због генерала Светомира Ђукића и његових колега официра, који су баш на овом месту започели традицију Олимпијског комитета Србије, на данашњи дан дугу 111 година. Ти часни официри у аманет су нам оставили идеје витештва и фер плеја у спорту, идеје које данас треба пренети и у свакодневни живот и комуникацију, како бисмо се вратили правим вредностима. Данас заједно бацамо поглед у светлију будућност и годину, у којој нас очекују Олимпијске игре у Токију, где ћемо представљати нашу предивну Србију и стремити ка што бољим резултатима", истакао је Маљковић.

Овом приликом пуштен је у рад Виртуелни олимпијски музеј, иновативни пројекат Олимпијског комитета Србије који је подржан од стране компаније ”ДДОР осигурање” и фонда "Олимпијска солидарност" Међународног олимпијског комитета.

Српска стрелкиња Зорана Аруновић донирала је данас Олимпијском музеју опрему у којој је наступала на Олимпијским играма у Лондону 2012. године.

Сви који посете сајт олимпијскимузеј.рс имаће прилику да се упознају са богатом историјом олимпизма у Србији и "прошетају" кроз виртуелни музеј Олимпијског комитета Србије.

недеља, 08. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару