Читај ми!

Зрењанин, "Европски град спорта", жели и спортски музеј

Зрењанин ове године носи титулу "Европски град спорта" у оквиру чега ће се промовисати спортска традиција. Поставку о историји спорта у Народном музеју стварали су и спортисти поклањањем експоната. Они предлажу да се за богату збирку, јединствену у Србији пронађе већи простор.

Просторија Народног музеја у Зрењанину где се чувају експонати из историје спорта града већ је тесна за 5300 експоната колико је до сада прикупљено. У стварању ове поставке учествовали су рукометаш Момир Рнић и веслач Милорад Станулов који су поклонили своје реквизите са којима су освајали медаље.

"Овај простор треба проширити и изложити све што зрењанински спорт има. Зато што се подсетим прво свог спортског стажа и свог периода бављења спортом, али се сетим и многих спортиста чије су овде фотографије и трофеји", рекао је Милорад Станулов, освајач Олимпијских медаља 1980. и 1984. године. 

Од 102 медаље на Олимпијским играма које су освојили такмичари Југославије, Србије и Црне Горе и Србије, 23 је дело 14 зрењанинских спортиста, чије фотографије заузимају централно место поставке.

"Јер овде толико медаља има, толико познатих ликова, толико особа које су обележили један период светског спорта да заиста увек када уђем изнова се осећам поносно и могу да кажем да ме увек нека језа прође када ступим у ове просторије", додао је Момир Рнић, освајач олимпијских медаља 1984. и 1988. године.

У оквиру колекције има више од 300 оригиналних спортских реквизита, опреме, одличја са такмичења, трофеја и признања. Захваљујући богатим донацијама историјских предмета од 13 спортиста и спортских радника који су обележили историју спорта града оформљени су и њихови легати.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару