Читај ми!

Снежне чаролије, како се забавити а тренирати

Снег. Неки му се радују, поготово најмлађи, а има и оних који га баш и не воле. Све је бело око нас, уз то је и хладно. Ипак, треба водити рачуна о физичкој активности, а снег нам нуди много могућности да уживамо у њему. Не само рекреација него и озбиљан тренинг могу бити занимљивији на клизавој површини.

Грудвање сигурно представља сјајну рекреацију, уз доста забаве активирају се сви мишићи и не приметимо колико се уморимо у прављењу и бацању снежних лоптица, а овај снег је савршен за то. Не треба заборавити ни прављење Снешка Белића. Котрљањем велике лопте и њеним подизањем, такође активирамо све мишиће. Дакле, без обзира на то да ли сте рекреативац или професионални спортиста, изађите напоље и уживајте.

Свеж ваздух сигурно ће вам пријати, а уколико нисте за неки тежи физички напор, онда можете да уживате у лаганој шетњи у било које доба дана. Очистите снег око свог улаза или у свом дворишту, и бићете поносни на "минули" рад.

Фудбал на снегу – савршена рекреација! Ко је пробао, сигурно је био одушевљен. Лопта се не креће баш како смо желели, али лакше се уклизава, а и падање није тако болно јер је подлога мекана.

Мокре а понекад и смрзнуте ногавице су загарантоване. Ипак, када дођете кући видно уморни, схватићете да је то била јединствена забава и физичка активност. Шоља топлог чаја брзо ће вас регенерисати. Апетит ће бити појачан. Треба надокнадити све потрошене калорије.

Мало одмора, поготово ако сте млађи, и може поново повратак на снежну пољану, на "друго полувреме".

Сигурно ћете заборавити на телефон, компјутер... бело пространство око вас мамиће да уживате у зимским чаролијама. Уз мало маште смислите неку своју забаву на снегу. Играјте се, било да сте млади или старији, пријаће вам физичка активност.

Зацрвенело лице, благе промрзлине у прстима, све то "лечи" шоља омиљеног чаја. Циркулација је максимална и ето још добробити по здравље.

Дуге шетње по снегу... већина људи ужива у њима. Ујутру, после подне или увече, на планини у граду, ма било где. Још ако у исто време пада снег, угођај ће бити комплетан. Само треба да се препустите и уживате.

Да не заборавим и омиљену дечју занимацију: санкање. Мада ни одрасли нису имуни на то. Стидљивији ће се правдати да то раде због деце. Спуштање низ падину, па повратак назад одузеће вам и последљи атом снаге. Уживајте. 

Не оклевајте, покрените се, јединствен доживљај је пред вама. Када једном осетите драж рекреације на снегу, сигурно ћете јој се радо враћати, опет и опет. Расположење ће бити на високом нивоу. Још једно је сигурно, боље се спава након оваквих активности. То значи да ћете ујутру бити одморнији, па поновите све још једном...

С друге стране, професионални спортисти су већ спремни за тренирање у оваквим условима. Неки од њих прво очисте терен како би се припремили за тренинг. Чишћење снега послужи им као загревање, пред напоре који су планирали за тај дан.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару