Читај ми!

Спортска дешавања која су обележила годину за нама

Прва помисао на 2020. годину већини људи биће пандемија коронавируса. Ковид-19 обликовао је наше свакодневне животе, али и одложио најважнија спортска такмичења на планети. Годину су обележиле смрти Кобија Брајанта и Дијега Арманда Марадоне, титуле фудбалера Ливерпула и Луиса Хамилтона, али и укључење најутицајнијих светских спортиста у покрет који се бори против расизма.

Иако опхрвана борбом са коронавирусом, претходна година била је богата, када су спортска дешавања на и ван терена у питању. Највећи светски спортски догађаји померени су за наредну годину, али то није спречило поједине спортисте и тимове да се упишу у историју.

Ипак, 2020. година ће бити прекривена црним велом, што због живота које је однео ковид-19, што због прераног одласка две легенде светског спорта, Кобија Брајанта и Дијега Арманда Марадоне.

Коби нас напустио, Мамба ће живети заувек

Почетак 2020. године обележила је трагична смрт Кобија Брајанта. Један од најбољих кошаркаша у историји, 26. јануара погинуо је у паду хеликоптера, заједно са својом ћерком Ђијаном и седморо других људи.

Коби је био много више од кошаркаша, био је идол и узор бројним генерацијама које су стасале гледајући "Мамбине" чаролије са кошаркашком лоптом, а овај свет напустио је са свега 41 годином.

Пуних 20 година провео је у НБА лиги наступајући за Лос Анђелес лејкерсе, освојио је пет шампионских прстенова и чак 18 пута улествоваро на Ол-стар утакмицама. У каријери је 11 пута биран у најбољу петорку лиге, а 2008. године био је накориснији играч такмичења.

Сви ти резултати говоре колико је велики играч био, али не могу да открију оно што га је сврстало у ред најбољих и најутицајнијих спортиста свих времена.

"Мамба менталитет" живеће заувек. Његова упорност, напоран рад и глад за победом постали су права мантра спортистима, нарочито младим, који желе да једног дана достигну звездане висине.

И за то, Коби, увек ћемо ти бити захвални.

Вирус који је зауставио спорт на планети

Март, али и све месеце после њега, обележила је борба са пандемијом коронавируса. Ковид-19 обликовао је свакодневни живот на планети, а велики утицај имао је и на планирана спортска дешавања.

Отказани су готово сви велики турнири заказани за 2020. годину. Олимпијске игре у Токију и Европско првенство у фудбалу померени су за годину дана. Такмичења у готово свим спортовима била су прекинута или значајно измењена.

У "корона условима" прекинута су, па настављена фудбалска такмичења, док су највише претрпели спортови у затвореном, попут кошарке, фудбала, рукомета...

Ипак, у децембру је одржано Европско првенство у рукомету за даме, први континентални шампионат од избијања пандемије.

У појединим спортовима организовани су такозвани мехури, турнири на којима су такмичари, тренери и остали учесници били у режиму карантина, затворени од остатка света.

На тај начин организована је завршница НБА лиге, квалификациони кошаркашки турнири за одлазак на Европско првенство, али и бројни тениски турнири.

Ако је нешто позитивно произашло из пандемије, навијачи су некако навикли да своје омиљене тимове гледају путем телевизијских и интернет преноса, спортски клубови, нарочито фудбалски, престали су да троше баснословне суме за трансфере играча, а чини се да је глобална пошаст некако зближила спортисте широм света, који имају разумевање за своје колеге, али и спортске организације које се труде да организују такмичења у незабележеним условима.

Како је једно убиство ујединило спортисте широм света

Пандемија опаког коронавируса ујединила је људе, али не толико колико ибиство Џорџа Флојда, Афроамериканца који је постао симбол расног угњетавања.

Флојда је убио полицајац Дерек Шовин 25. маја, а инцидент је покренуо масовну лавину протеста против расизма, прво у Америци, а потом и широм света.

Протестима су се придружили и најбољи спортисти данашњице - Леброн Џејмс, Луис Хамилтон, Флојд Мејведер, Наоми Осака, Маркус Рашфорд, као и Флојдов пријатељ од детињства - Стивен Џексон, а у појединим америчким градовима НБА кошаркаши су чак предводили уличне протесте.

Спортисти широм света, без обзира на боју коже, јасно су исказали свој став - "Црни животи су важни". Подршка борби против расизма некако је највидљивија била у НБА лиги, а кошаркаши су се укључили и у кампању "Гласај", како би што више Афроамериканаца искористило право гласа на изборима.

Утакмице Премијер лиге од јуна почињу клечањем, у знак борбе против расизма.

Три деценије чекања, Ливерпул коначно шампион Енглеске

А када смо већ код Премијер лиге, екипа Ливерпула је први пут од оснивања такмичења под тим именом (1992. године) освојила титулу.

Уједно је то и прва титула за "црвене" са Енфилда од 1990. године, па је Клопова екипа тако прекинула пост дуг невероватних 30 година. Невероватних када је питању један од најтрофејнијих европских клубова.

Занимљиво је да је Ливерпул у те три деценије два пута био шампион Европе (2005. и 2019. године), али је Клоп успео у нечему што бројни претходници нису успели.

"Црвени" су у "корона години" до титуле дошли на доминантан начин - освојили су 99 бодова, чак 18 више од другопласираног Ситија.

Довољно је рећи да је Ливерпул титулу практично обезбедио још у марту, када је корона прекинула такмичење на Острву.

"Црвени" су били ефикасни, постигли су 85 голова (само је Сити постигао више - 102), а имали су и најбољу одбрану у лиги - само 33 примљена поготка у 38 одиграних утакмица.

Трофеј намењен шампиону Енглеске подигао је капитен Џордан Хендерсон, 22. јула, после спектакуларне победе против Челсија од 5:3.

Добар моментум у Енлеској Ливерпул је наставио и на почетку нове сезоне, где пред Нову годину заузима прво место на табели.

Клоп ће имати, чини се, тежи задатак него претходне године у покушају да одбрани титулу шампиона Енглеске.

Луис Хамилтон и рекорди које ће тешко било ко срушити

Ако је Луверпул чекао на титулу три деценије, један човек не часи часа. Трофеје осваја из године у годину и прети да постане најбољи возач којег је ова планета икада видела. Реч је, наравно, о Луису Хамилтону.

Британац је у години за нама освојио седму титулу шампиона света у формули 1, чиме се на вечној листи изједначио са легендарним Михаелом Шумахером.

Титула је оверена на стази у Турској, а само три седмице раније, Британац је у Португалији стигао рекорд Михаела Шумахера по броју победа (91) и до краја сезоне стигао до невероватне бројке од 95 тријумфа у формули 1.

Хамилтону је то била шеста узастопна титула шампиона света, а Британац ће већ у наредној сезони имати прилику да уђе у историју формуле 1, као возач са највише титула шампиона света.

Поред сјајне вожње на стазама широм света, Хамилтон је био врло активан у кампањи борбе против расизма. Константно је апеловао на светске власти да ураде више по питању расне једнакости и разноврсности.

Хамилтон је био један од заштитних лица покрета "Црни животи су важни" и свој ауторитет светског шампиона у потпуности ставио у службу борбе против расизма на глобалном нивоу.

Година у којој је отишао "највећи"

Како је година почела, тако се и примакла крају - смрћу једног од најбољих спортиста свих времена, Дијега Арманда Марадоне.

"Ел Пибе" је крајем прошлог миленијума био прва асоцијација на фудбал. Навијачи у Аргентини, Шпанији и Италији могли су да уживају у његовој магији, лакоћи покрета, дриблинзима, асистенцијама, головима...

Од Марадоне су се опростили највећи фудбалери нашег времена - Пеле, Меси, Кристијано Роналдо, а сви који су имали срећу да га упознају тврде да је зрачио посебном, готово божанском харизмом, каква се ретко среће.

Ван терена далеко од тога да је био анђео. Имао је проблема са забрањеним супстанцама, алкохолом, па чак и појединим криминалним структурама, а остаће упамћен и као срчани борац против капитализма и глобализма.

Његов гол Енглезима на Светском првенству у Мексику проглашен је за најлепши погодак у историји фудбала, док је други гол са тог меча, "Божја рука", један од најупечатљивијих момената у историји најважније споредне ствари на свету.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару