Читај ми!

Трошкови Игара већи од 15 милијарди долара, ревизори упозоравају да ће коштати много више

Трошкови организације Олимпијских игара у Токију износиће 15,4 милијарде долара, што је повећање од 22% у односу на првобитне процене. Највеће спортско такмичење на свету коштаће много више од предвиђеног због једногодишњег одлагања услед пандемије коронавируса. Потврђено је да ће Игре у јапанској престоници почети 23. јула 2021, Параолимпијске игре стартују 24. августа, а организатори ће потрошити готово милијарду долара како би спречили ширење вируса.

Олимпијски комитет Јапана саопштио је да ће коначни "рачун" износити нешто мање од 15,5 милијарди долара, односно 2,8 више него што је првобитно планирано.

Разлог је одлагање такмичења за годину дана због пандемије коронавируса, због чега су организатори морали да обнављају потписане уговоре са извршиоцима радова и услуга.

Такође, саопштено је да ће за борбу против ковида бити утрошено 900.000.000 америчких новчаница.

"Желимо да изградимо најбољи могући систем за наставак комуникације са релевантним организацијама, докторима и медицинским сестрама", изјавио је Тоширо Муто, извршни директор Олимпијских игара у Токију.

"Обезбеђивање довољног броја медицинског особља је и даље већи проблем за нас него што смо се надали, пошто се суочавамо са ситуацијом да се приватне медицинске институције боре са менаџментима због коронавируса."

Мере за борбу против епидемије укључују инфраструктуру за пи-си-ар тестирања, постављање ковид клинике, као и креирање постројења и противмера у центрима где се обрађују храна и пиће који ће доспевати у Олимпијско села и на борилишта.

У новом буџету потврђено је да ће Међународни олимпијски комитет помоћи са 1,3 милијарде долара како би се покрила организација Игара, али њихова помоћ граду Токију се неће мењати, потврдио је Гакуђи Ито, главни руководилац финансијама у Олимпијском комитету Јапана.

Ревизори упозоравају, прави трошкови су много већи

Игре су заоставштина бившег министра Шинзоа Абеа, који је у септембру дао оставку због лошег здравственог стања. Током његовог мандата, Јапан је добио домаћинство, Влада је уложила више милијарди у организацију, док је прикупљено и три милијарде од домаћих спонзора.

Његов наследник Јошихиде Суга изјавио је да ће наведени догађај бити спроведен у дело "по сваку цену", због чега су тамошњи медији става да управо он форсира припреме.

Међутим, све су гласније тврдње да су трошкови много већи него што се приказују и да би могли да нарасту до 25 милијарди долара. Национални одбор за ревизију Јапана, у извештају од 177 страна предатом националном законодавном телу, саопштио је да ће Олимпијске игре следеће године коштати много више него што организатори кажу.

У извештају се наводи да организатори нису уврстили трошкове у износу од 1,06 билиона јена, односно 9,7 милијарди долара, а који ће свакако ићи у те сврхе. Додаје се да је Токио претходно потрошио скоро 7,5 милијарди на пројекте у вези са Олимпијским играма. Гувернерка Јурико Коике казала је да су то "пројекти директно или индиректно у вези са Играма."

Истакла је да они укључују изградњу објеката прилагођену параолимпијцима, тренинг-програме за волонтере, туристичке и маркетиншке планове.

Милијарде, милијарде, милијарде...

Угледни јапански економски листови Никеи и Асахи такође су се бавили прорачунима, обајљујући да је "трошак много већи од приказаног". Проценили су да ће коначан износ бити 28 милијарди долара.

"Да би јавности обелоданили информације и стекли њихово разумевање о операцијама које би Влада требало да предузме, Олимпијски комитет би требало да открије више, схватајући укупну слику пројеката и трошкова", истичу из Националног одбора за ревизију.

Финансирање Олимпијских игара се вржи са више страна, а једини новац који није јавно обелодањен јесте приватно финансирани оперативни буџет од од 5,6 милијарди долара. Приход за овај буџет долази од спонзорстава, продаје улазница и маркетинга – и од доприноса Међународног олимпијског комитета. Остало је новац пореских обвезника Јапана, града Токија и других државних органа.

Студија Универзитета у Оксфорду раније ове године проценила је да ће у Токију бити најскупље летње Олимпијске игре, а тај рекорд тренутно држи Пекинг са утрошене 44 милијарде долара.

Одлука о присуству навијача и свим превентивним мерама за борби против пандемије биће потврђена у 2021.

Јапан је једна од земаља која се до сада на најбољи начин борила са ковидом, али скептицизам о одржавању Олимпијских игара расте јер се из дана у дан повећава број заражених у тој земљи.

Очекује се учешће више од 11.000 спортиста, уз десетине хиљада звничника, судија и представника спонзорских компанија.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару