Зрењанин је Европски град спорта

Зрењанин је у Лисабону промовисан у Европски град спорта 2021. Европска асоцијација престоница и градова спорта организовала је онлајн свечаност, а приликом проглашења наведено је да Зрењанин представља добар пример спортске средине која је развила узорну спортску политику са разноврсним садржајима.

Да је Зрењанин место где се стасају шампиони, потврђује и олимпијски победник рвач Давор Штефанек. Након почетака у родној Суботици, каријеру је градио у рвачком клубу Пролетер.

"Светски шампион и трећи на свету сам био баш док сам наступао за Пролетер. За осам година је освојено осам титула са Пролетером, тако да могу да кажем да је ово мој други град", истакао је Штефанек.

Кристалну дворану красе портрети свих који су освојили медаљу на неком великом такмичењу. Њихов успех је био од посебне важности да Зрењанин у 2021. понесе титулу "Европски град спорта".

Између осталих носиоци титуле су до сада били Бордо, Лестер, Кардиф, Констанца, а у региону Бањалука, Марибор, Осијек и Бијељина.

"Са некима од њих Зрењанин не може да се пореди по броју становника, али зато имамо 14 спортиста, 14 олимпијаца, који су донели 23 олимпијске медаље у наш град. То је један од аргумената зашто је Европска асоцијација Европских престоница и градова спорта пресудила да ми добијемо ту титулу", наводи градоначелник Зрењанина  Симо Салапура.

Због легендарног Звонка Вујина, Боксерски савез Србије је најавио да ће учествовати у промоцији ове титуле.

"Да у наредној години организујемо први у низу који би требало у наредним годинама да се одржава, међународни турнир, боксерски турнир, меморијал Звонко Вујин", идеја је Ненада Боровчанина, председника Боксерског савеза Србије.

Сем планираних спортских такмичења на двадесетак спортских објеката у години спорта ће се промовисати бесплатно бављење физичком активношћу и здравствена превентиву младих кроз физичко вежбање.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару